Lantik Juru Ukur Sebelum Membeli Tanah

Sekiranya anda berkenan untuk membeli sekeping tanah di mana-mana lokasi, antara perkara penting yang perlu dibuat sebelum membuat bayaran penuh adalah melantik juru ukur.

Fungsi juru ukur adalah untuk menanda sempadan tanah yang dibeli, dan juga untuk memastikan lokasi tanah tersebut adalah betul seperti yang diberitahu oleh penjual.

Saya ingin kongsi pengalaman saya sendiri ketika menjual satu tanah lot di Bandar Baru Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan.

Sebelum tanah tersebut dijual, saya telah meminta penjual untuk menunjukkan lokasi terlebih dahulu. Apa yang difahami adalah tanah tersebut terletak di tepi lorong bertar. Keluasan tanah adalah 9300+ kaki persegi.

Geran Tanah Lot Pasir Tumboh
Gambar Pelan Tanah & Keluasan

Apabila ada pembeli yang berkenan untuk pembeli, beliau mendesak penjual untuk melantik juru ukur bagi menanda batu sempadan. Alhamdulillah penjual ni jenis yang ‘mudoh baso, sene kiro’. Penjual sanggup menanggung kos untuk ukur tanah tersebut.

Selepas selesai kerja-kerja menanda batu sempadan, rupa-rupanya separuh lorong bertar telah memasuki kawasan tanah. Jadi jumlah kawasan tanah yang dibeli oleh pembeli ini lebih kecil keluasannya, sekiranya dibandingkan dengan yang terdapat dalam geran. Jumlah kawasan yang ditutup jalan bertar lebih kurang 400 kaki persegi.

Keluasan tanah
Lebar tanah yang ditutupi jalan tar

 

Lebar Tanah
Lebar Tanah Yang Ditutupi Jalan Tar

Boleh sahaja pembeli nak ‘claim’ semula tanah yang sudah bertar tersebut, dan buat tak tahu sahaja, bina sahaja pagar atasnya. Tapi memandangkan tanah tersebut sudah menjadi laluan awam, lebih-lebih lagi sudah menjadi laluan ke kubur! Alangkah tak manis dipandang oleh orang kampung, ibarat ‘merampas’ laluan awam.

Setelah perbincangan balik diadakan, penjual bersetuju menurunkan harga dengan menolak keluasan yang ditutupi oleh jalan tar. Diskaun diberi sebanyak Rm 5,000. Alhamdulillah pembeli pun berpuas hati.

Nasihat saya, sekiranya anda berniat nak beli tanah, pastikan lantik juru ukur. Sekiranya penjual enggan menanggung kos juru ukur, apa salahnya anda sendiri sebagai pembeli menanggungnya. Apalah sangat kena bayar rm 300-400 untuk tanda sempadan, jika dibandingkan risiko kerugian beribu-ribu ringgit sebab tersilap beli tanah.  Bayangkan macam kes di atas, anda mungkin boleh jimat Rm 5,000..dengan hanya membelanjakan Rm 400.

Semoga kisah ni memberi manfaat kepada pembaca-pembaca semua.

 

Cara-cara Membaca Geran Tanah (Siri 2)

Maklumat-maklumat hartanah adalah kandungan utama dalam geran. Jom kita tengok satu persatu. Saya hanya fokus pada item-item yang penting sahaja.

membaca geran tanah
Enter a caption

Negeri: Negeri mana tanah tersebut berada.

Daerah / Jajahan: Yang menarik di Kelantan, pejabat tanah adalah mengikut jajahan, bukan daerah. 10 jajahan yang ada di Kelantan. Kota Bharu, Tumpat, Pasir Mas, Machang, Bachok, Kuala Krai, Gua Musang, Pasir Puteh, Tanah Merah dan Jeli.

Mukim. Bagi setiap jajahan, terdapat beberapa mukim di bawahnya.

Lot. No. LOT adalah untuk hakmilik tetap. Manakala no. PT untuk hakmilik sementara. Contoh PT 1234, LOT 4321. Ada juga lot yang dibahagi mengikut seksyen.

Kategori Penggunaan Tanah. Ada beberapa kategori, antaranya adalah Pertanian, Bangunan, Perindustrian / Perusahaan. Setiap kategori ada syarat-syarat nyata yang berlainan. Nilaian tanah pun berbeza mengikut kategori masing-masing.

Keluasan. Unit yang biasa diguna untuk keluasan tanah adalah hektar (untuk tanah pertanian) dan meter persegi (untuk tanah bangunan). Kadang-kadang unit ekar dan depa pun turut digunakan.

Ok, jom kita lihat pula perenggan seterusnya. Di sini kita akan dapati jenis hak milik & rezab melayu atau tidak. Sekiranya ditulis tanah ini diberi milik selama-lamanya, maka ia adalah tanah ‘freehold’. Sekiranya ditulis pajakan, maka ia adalah tanah pajakan, (leasehold) jadi lihat berapa lama tempoh pajakan. Sama ada 33 tahun, 66 tahun atau 99 tahun. Untuk mengetahui tarikh luput pajakan, lihat pada barisan atas. Akan ditulis bila tarikhnya.

Dalam kawasan rezab melayu. Ini bermaksud tanah ini tertakluk kepada undang-undang tanah rezab melayu. Sekiranya tidak ditulis, besar kemungkinan tanah ini bukan rezab melayu. Maka bukan melayu boleh memilikinya. Kadang-kadang ada orang melabel tanah bukan rezab Melayu sebagai tanah ‘freehold’ juga, yang bermaksud pegangan bebas.

membaca geran tanah

Syarat-syarat nyata. Kalau diperhatikan di muka surat bawah ataupun di muka surat dua bahagian atas, terdapat item sebegini. Syarat-syarat nyata membahagikan kategori-kategori tanah secara lebih spesifik. Contohnya syarat-syarat nyata bagi tanah pertanian adalah padi, dusun macam-macam, getah. Manakala bagi tanah bangunan adalah kediamaan atau perniagaan. Daripada syarat-syarat nyata ini, kita boleh menduga bagaimana keadaan tanah tersebut, contohnya jika tanah padi, adakah perlu ditambun sekiranya ingin buat bangunan, berpaya atau tidak, adakah ada rezab jalan atau tidak? Nilaiannya pun berbeza mengikut syarat-syarat nyata masing-masing.

Sekatan-sekatan kepentingan. Saya kira bahagian ini adalah perkara kedua paling penting selepas maklumat tanah. Sekatan kepentingan merupakan batasan atau sekatan hak tuan tanah ke atas tanah tersebut, bagi maksud menjaga kepntingan tanah-tanah tersebut. Yang biasa dijumpai adalah berkenaan sekatan pindahmilik atau gadaian. Wajib bagi mereka yang ingin membeli tanah @ rumah untuk membaca bahagian ini. Antara sekatan kepentingan yang biasa terdapat dalam geran tanah adalah “tanah yang tersebut tidak boleh dipindahmilik dalam tempoh 10 tahun daripada tarikh didaftarkan”. Haaa..jadi berwaspadalah kalau nak beli tanah macam ni.

Ok..kita sambung siri ke-3 pulak next time.

Jangan Keliru Antara Pecah Sempadan & Pecah Bahagian.

Layman’s term bagi kedua-kedua perkara ni adalah ‘ppecoh lot’ (kata orang Kelantan).

Contoh paling mudah untuk menerangkan dua situasi ni adalah seperti berikut.

1. Pecah sempadan

Contoh 1: Timah ada tanah 1 ekar. Timah ada anak 5 orang. Lalu dipecah sempadan tanah beliau kepada 5 lot banglo. Timah masih merupakan pemilik kepada 5 lot tersebut. Kemudian diberi hadiah setiap lot kepada setiap seorang anak beliau.

Contoh 2: Timah dan Ahmad ada tanah 1 ekar (hak milik bersama). Lalu dipecah sempadan kepada 5 lot banglo. Maka kelima-lima lot banglo masih di bawah nama Timah dan Ahmad.

2. Pecah bahagian.

Abu dan Ali merupakan pemilik kepada 2 ekar tanah. Masing-masing mempunyai 1/2 bahagian. Lalu dipecahkan bahagian supaya masing-masing mempunyai hak milik berasingan, 1 ekar seorang.

Pecah sempadan mengikut KTN (Kanun Tanah Negara) ialah sub-division of land. Pecah bahagian pula merupakan partition of land.

Snap1378

Snap1379

Gambar rajah dipetik dari jurukurtanah.blogspot.com