Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

kos jual rumah

Jual rumah pun ada kos yang perlu dikeluarkan?

Ya bossku, jangan terkejut.

Sekiranya anda jual rumah anda dengan harga RM 100k, jangan berangan anda akan dapat bersih RM 100k. Di bawah saya senaraikan secara ringkas apakah kos-kos tersebut.

  1. Kos ejen.Anda mesti datang ke blog ini untuk mencari ejen kan? Jadi semestinya kos ejen adalah kos paling utama yang wajib untuk dikeluarkan. Biasanya ejen akan caj 3% daripada harga jualan. Ada juga ejen yang menetapkan caj minimum bagi harga di bawah paras tertentu, seperti syarikat saya sendiri.Bilakah perlu membayar kepada ejen?

    Biasa ejen akan caj ‘fee’ tersebut daripada ‘booking’ @ ‘earnest deposit’ pembeli. Sekiranya booking tersebut tidak mencukupi sebanyak 3%, biasanya ejen akan caj apabila pembayaran dikeluarkan daripada bank pembeli kepada peguam.

  2. Kos pelepasan gadaian.Adakah rumah yang nak dijual tersebut masih dalam gadaian bank / LPPSA? Sekiranya ya, maka penjual perlu memperuntukkan sejumlah wang untuk membayar kos pelepasan gadaian kepada peguam dan pejabat tanah. Amaun bergantung kepada pejabat tanah negeri masing-masing. Jika di Kelantan, kos pelepasan gadaian yang terkini adalah sekitar RM 1,000 – RM 3,000.
  3. CKHT / RPGT. Cukai Keuntungan Harta Tanah.

    Sekiranya pemilikan rumah belum mencukupi 5 tahun, anda perlu bayar CKHT jika ada keuntungan. Rujuk di sini untuk jadual kadar cukai.

    Bagaimana dengan rumah yang sudah melebihi 5 tahun?

    Jawabnya YA.

    Anda tetap perlu membayar cukai tersebut. Bermula tahun 2019, kerajaan telah menetapkan bahawa CKHT akan dikenakan pada setiap penjualan hartanah, walaupun sudah melebihi 5 tahun. Cajnya adalah 5% daripada keuntungan.

  4. Segala tunggakan bil dan cukai. Anda perlu serahkan rumah dalam keadaan ‘clean & clear’ daripada sebarang ‘outstanding bills’. Antaranya adalah bil elektrik, bil air, cukai pintu, cukai tanah, dan ‘maintenance fee & service charge’ bagi apartment dan kondominium.

Contoh: 

Sekiranya Encik Ahmad ingin menjual rumah beliau di Kota Bharu dengan harga RM 100,000. Beliau pun melantik saya sebagai ejen beliau. Rumah tersebut masih dalam gadaian BPP (Bahagian Pinjaman Perumahan) dengan baki pinjaman sebanyak RM 10,000. Katakan rumah ini sudah melebihi 5 tahun pemilikan, dengan harga beli dulu sebanyak RM 50,000.

  • Harga rumah: 100,000
  • Kos ejen: 6,000
  • Kos pelepasan gadaian: 3,000
  • Tunggakan bil & cukai: 1,000
  • Baki pinjaman: 10,000
  • CKHT: 2,500 (saya ambil kira keuntungan adalah sebanyak RM 50k, untuk memudahkan pengiraan)

Jadi hasil bersih daripada harga jualan yang En Ahmad akan dapat:

100,000 – 6,000 – 3,000 – 1,000 – 10,000 – 2,500 = RM 77,500 sahaja. 

Kesimpulannya, adalah dinasihatkan untuk buat kiraan terlebih dahulu sebelum menjual rumah. Kalau anda rasa tidak mahu pening kepala, hubungi ejen anda dan pastikan beliau boleh kirakan untuk anda.

Minta pertolongan ejen hartanah anda untuk mengira RPGT

Cikgu Ahmad membeli sebuah rumah banglo di Kelantan berharga Rm 200 000 pada tahun 2013. Rumah banglo ini merupakan rumah beliau yang kedua. Pada tahun 2015, Cikgu Ahmad telah ditukarkan kerja ke Kuala Terengganu. Beliau berhasrat ingin menjual rumah ini dengan harga Rm 300 000. Sebelum menjual, beliau telah renovate rumah tersebut dan menelan belanja sebanyak Rm 20 000. Cikgu Ahmad ini seorang yang bijak, dia tahu hasil penjualan tersebut akan dikenakan RPGT. Lalu dia berjumpa encik Safwan (bukan nama sebenar), seorang ejen hartanah di Kelantan untuk mendapatkan khidmat nasihat.

Soalan, kira berapakah RPGT yang perlu dibayar?

RPGT yang dikenakan: 30% daripada keuntungan jualan. (Sebab baru dua tahun miliki rumah tersebut)

Keuntungan jualan = Harga Jual beserta kos-kos berkaitan  РHarga Beli beserta kos-kos berkaitan.

Harga Jual Rm 300 000
– Kos renovasi Rm 20 000
– Kos ejen hartanah 3%, Rm 9000
– kos guaman Rm 3000
Harga jual selepas tolak kos berkaitan: Rm 268 000

Harga beli Rm 200 000
+ Kos guaman Rm 2500
+ Duti setem Rm 3000
Harga beli selepas tambah kos berkaitan Rm 205 500

Keuntungan jualan = Rm 268 000 – Rm 205 500 = Rm 62 500

Tolak pelepasan 10% atau RM 10 000 yang mana lebih tinggi.

Rm 62 500 – Rm 10 000 = Rm 52 500

RPGT = 30% x Rm 52 500 = Rm 15 750

Begitulah alkisahnya.

Jangan melabur dalam hartanah kalau anda tidak tahu apa itu RPGT

Apa itu RPGT (real property gain tax), atau lama lainnya CKHT (cukai keuntungan harta tanah)?

Perkara pertama yang anda perlu tahu ia adalah sejenis cukai. Ya, cukai yang membantut anda untuk menjadi kaya, hehe. Nampaknya kerajaan kita tak suka rakyatnya kaya-raya?

Sebenarnya RPGT ini menghalang berlakunya spekulasi di mana pelabur mendapat keuntungan dengan membeli hanya untuk menjual semula. Cukai ini dikenakan mengikut Akta Cukai Keuntungan Modal ( 1975 terpinda).

Kadarnya seperti berikut:

credit to e-cukai.com

Jadi jika anda membeli rumah pada tahun 2013 dan ingin menjualnya pada tahun 2015, anda akan dikenakan RPGT sebanyak 30% daripada keuntungan jualan. Banyak woo.

Keuntungan jualan dikira apabila (harga jual TOLAK kos-kos berkaitan) – (harga belian TAMBAH kos-kos berkaitan).

Kos-kos berkaitan jualan:

  1. Kos guaman.
  2. Kos perunding hartanah
  3. Kos renovasi rumah.

Kos-kos berkaitan belian:

  1. Kos guaman.
  2. Kos pembayaran duti setem.

Sekejap, ada berita baik di sini. Sebenarnya ada pengecualian dalam RPGT:

  1. Keuntungan bagi penjualan hartanah kediaman bagi individu, sekali dalam seumur hidup. Gunakannya dengan sebaik mungkin.
  2. Kalau jual rumah kepada ahli keluarga, keuntungannya tidak dikenakan RPGT.
  3. 10% daripada keuntungan atau RM 10 000, yang mana lebih tinggi, tidak dikenakan cukai. Ini dah dapat diskaun sebanyak 10k.

Jadi, Bilakah anda perlu bayar RPGT? Jawapannya ialah 60 hari selepas hartanah tersebut dijual. Bayar di LHDN. Sila tanya lawyer yang anda lantik, sebab ini memang kebiasannya kerja mereka.

Untuk contoh pengiraan RPGT, saya akan kongsi dalam entri lain. Terima kasih.