Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.

hartanah strata di kelantan

Saya ada seorang client yang mana nak jual satu unit apartmen KBCC beliau. Sudah berbulan-bulan saya advertise unit ni, tapi masih belum dapat pembeli. Susah juga nk jual apartmen di Kelantan ni, walaupun ianya boleh generate positive cashflow! Mungkin sebab majoriti ore Kelate suka duduk rumah banglo walaupun ianya kecil.

Apa yang saya nak kongsikan adalah sedikit ilmu berharga yang saya dapat beberapa hari lepas. Untuk pengetahuan, sehingga kini apartmen ni masih belum mendapat strata title walaupun projeknya sudah siap lebih kurang tahun 2011. Oleh itu, saya cuba dapatkan salinan carian ibu geran (master title) untuk semak berkenaan unit ni. Dari situ, dapat diketahui taraf pegangan tanah ini adalah selama-lamanya (freehold), dan ada dinyatakan sekatan kepentingan dengan panjang lebar:

1. Tanah yang terkandung dalam hakmilik ini tidak boleh dipindahmilik, diberi pajak, atau digadai melainkan mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Negeri.

2. Tanah yang terkandung dalam hakmilik ini hanya boleh dipindahmilik kepada pembeli pertama Melayu Anak Kelantan sahaja dan pembeli pertama menggadai kepada Institusi Kewangan dalam Jadual D Enakmen Rizab Melayu Kelantan 1930 dan Jadual 26A Enakmen Tanah Kelantan 1938.

3. Tanah yang terkandung dalam hakmilk ini dikecualikan bagi gadaian kepada Bank atau Institusi Kewangan yang disenaraikan di dalam Jadual D Enakmen Rizab Melayu Kelantan 1930 dan Jadual 26A Enakmen Tanah Kelatnan 1938 bagi membolehkan tuan tanah mendapat pinjaman sendiri.

Jadi timbul beberapa persoalan dalam benak fikiran saya, antaranya:

  1. Adakah taraf pegangan selama-lamanya akan kekal selepas keluar strata title?
  2. Sekiranya ada syarikat Sdn. Bhd. ingin membeli unit ini, adakah taraf pegangan selama-lamanya akan berubah kepada pajakan?
  3. Sekiranya pembeli luar Kelantan ingin memiliki unit ini, adakah perlu memohon kelulusan exco terlebih dahulu?
  4. Apakah yang dimaksudkan dengan pembeli pertama Melayu Anak Kelantan sahaja, dalam sekatangan kepenting no.2?

Saya pun ambil inisiatif berjumpa pihak pejabat tanah untuk mencari jawapan. Rezeki saya boleh berbincang dengan 2 orang ADO muda, dan penerangan mereka byk membantu saya. Jawapannya akan saya kongsikan dalam posting lain, sebab yang ni dah agak panjang. Mungkin ada kawan2 yang ingin berkongsi pendapat terlebih dahulu?

 

 

Tanah Kelantan untuk Orang Kelantan

Ramai orang bertanya tentang isu ini. Adakah hanya orang Kelantan yang boleh memiliki hartanah di Kelantan? Secara umum, jawapannya adalah ‘Ya’. Ini kerana berpandukan Enakmen Tanah Kelantan tahun 1938 yang menyatakan bahawa ‘anak Kelantan (native of Kelantan) sahaja yang boleh memilik tanah di Kelantan.

Definisi anak Kelantan terbahagi kepada 5:
a) sesiapa yang lahir di Kelantan yang bapanya adalah Melayu
b) sesiapa yang lahir di Kelantan yang ibunya adalah Melayu dan bapa adalah Muslim
c) sesiapa yang lahir di mana-mana sahaja yang bapanya adalah Melayu yang lahir di Kelantan.
d) sesiapa yang lahir di mana-mana sahaja yang ibubapanya adalah Melayu dan telah menetap sekurang-kurangnya 15 tahun di Kelantan.
e) sesiapa yang lahir di Kelantan yang bapanya juga lahir di Kelantan.

Jadi sekiranya anda bukan orang Kelantan, tapi bapa anda orang Melayu Kelantan, ataupun orang Melayu dan sudah menetap di Kelantan melebihi 15 tahun, ada harapan untuk anda memiliki tanah di Kelantan.

Namun sekatan ini bukannya perkara yang mutlak. Anda masih boleh memohon daripada pihak berkuasa negeri untuk memilik tanah di Kelantan, cuma prosesnya mengambil masa yang lama dan tiada jaminan bahawa mendapat kelulusan sekiranya tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Masalah yang berlaku tentang pemilikan tanah di Kelantan adalah jikalau anda orang luar Kelantan ingin membeli rumah di Kelantan dengan menggunakan pinjaman daripada bank mahupun kerajaan, anda perlu menggadaikan tanah tersebut kepada institusi tersebut terlebih dahulu. Untuk membolehkan proses gadaian berlaku, perlulah dilakukan pindahmilik dahulu. Proses pindahmilik tidak boleh berlaku sekiranya anda bukan orang Kelantan.

Tetapi ada penyelasaiannya sekiranya anda berkahwin dengan orang Kelantan. Ketika ingin membeli rumah, pindahmilik kepada isteri / suami anda yang mana orang Kelantan, kemudian digadaikan kepada bank atas nama bersama. Risikonya adalah nama pasangan anda seorang sahaja yang tercatat dalam geran, walaupun anda berdua saling berkongsi bayar untuk rumah tersebut =)

Langkah-langkah menjadi perunding hartanah / real estate negotiator (REN) di Kelantan.

Saya kerap kali mendapat pertanyaan bagaimana ingin menjadi ejen / perunding hartanah berdaftar di Kelantan & apa kelayakannya. Sebenarnya prosedurnya tidaklah sebegitu rumit. Apa yang saya tahu, anda tidak perlu memilik apa-apa kelayakan akademik untuk menjadi perunding hartanah berdaftar. Cukup dengan hanya menjadi warganegara Malaysia.

Pertama anda perlu menghadiri Negotiator Certification Course (NCC), iaitu kursus yang diadakan selama 2 hari di Kuala Lumpur. Kosnya pula hanyalah sekitar RM 600. Kursus ini banyak dianjurkan oleh syarikat-syarikat hartanah di sana, contohnya IM Global, Hartamas, IMEA dan banyak lagi. Anda boleh google untuk mengetahui lebih lanjut.

Selesai kursus 2 hari, anda akan diberikan sekeping sijil. Dengan sijil ini, anda boleh memohon untuk ‘attach’ di mana-mana firm agency hartanah yang berdaftar di negeri anda. Untuk negeri Kelantan & Terengganu, rujuk post saya sebelum ini. Bergantung kepada agency berikut sama ada ingin menerima anda selaku staff mereka atau tidak.

Dinasihatkan untuk anda menghubungi agency yang anda ingin bekerja terlebih dahulu, sebelum pergi ke kursus NCC tersebut. Anda boleh ke kursus tersebut di bawah tajaan agency, sekiranya mereka bersetuju untuk menaja anda.

Apabila anda mula bekerja secara rasmi di bawah agency berdaftar, anda boleh memohon REN tag daripada LPPEH. Tempoh untuk siap tag tersebut hanyalah 2 minggu sahaja. Selepas itu, anda bebas untuk bergiat aktif sebagai perunding hartanah yang sah di sisi undang-undang.

 

7 Servis Hartanah Menarik Untuk Anda.

jual rumah dan tanah di Kelantan

Bagaimanakah saya boleh bantu anda? Itu persoalan yang saya ingin jawab dalam post ini. Sebagai seorang ejen hartanah, saya menawarkan perkhidmatan seperti berikut:

  1. Menjadi ejen jualan bagi hartanah anda.

Kalau pihak anda memiliki hartanah (rumah atau tanah) yang ingin dijual, tetapi tiada masa untuk menguruskannya, ataupun merasakan rumit untuk menguruskannya, saya sudi memberikan khidmat yang termampu. Siapa tahu mungkin database yang saya ada boleh mempercepatkan penjualan rumah anda? Caj yang saya kenakan biasanya hanya 3% daripada harga jualan, apabila hartanah tersebut berjaya dijual. Agak mahal? Jangan risau..rundingan masih boleh dilakukan.

  1. Menjadi ejen pembelian bagi hartanah anda.

Ramai di kalangan kita yang mencari-cari tanah di tempat yang spesifik, tetapi tiada masa untuk meneliti satu-persatu iklan yang ada. Saya akan membantu pihak anda dalam misi mencari hartanah tersebut. Saya akan teliti satu-persatu adakah ianya sesuai & selamat untuk anda miliki termasuklah melakukan site visit. Sekiranya semua ok, barulah saya akan propose kepada pihak anda. Caj yang dikenakan pun biasanya hanya 3% daripada harga belian (masih boleh runding).

  1. Menjadi ejen sewaan.

Kalau anda memiliki rumah kediaman atau rumah kedai untuk disewa, saya boleh tolong mempromosikannya dan menyaring penyewa-penyewa yang bagus. Caj hanya 1.25 bulan sewa sahaja.

Sekiranya anda mencari-cari rumah kediaman atau kedai untuk disewa di kawasan spesifik dengan harga spesifik, anda boleh melantik saya selaku ejen untuk melakukan tugas ini. Caj pun hanya 1.25 bulan sewa.

  1. Ejen hartanah lelong.

Sekiranya anda berminat untuk memasuki proses lelongan, anda boleh mendaftar dengan saya secara percuma. Ada proses yang berbayar, ada yang percuma, bergantung kepada keadaan.

  1. Bina rumah atas tanah sendiri.

Inilah yang menjadi pilihan dan trend rakyat Kelantan masa kini. Saya boleh membantu anda dengan merujuk kepada kontraktor-kontraktor yang berpengalaman. Networking saya meliputi kontraktor kecil-kecilan hinggalah syarikat yang besar. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan. Urusan guaman dan pinjaman juga akan diuruskan oleh pihak saya. Cajnya pula bergantung kepada keadaan.

  1. Runner hartanah.

Ya, inilah servis yang paling menarik boleh saya tawarkan. Saya tahu ramai yang tak sanggup habiskan masa berurusan di pejabat tanah mahupun PTG. Saya boleh menjadi wakil anda. Sebarang urusan yang boleh diwakilkan seperti membuat cabutan atau carian di pejabat-pejabat tanah di Kelantan dan juga Pejabat Tanah dan Galian (PTG) bolehlah diserahkan kepada saya. Caj pun cukup reasonable. Berbaloi, tidak perlu habiskan waktu kerja anda dengan kerja-kerja yang meletihkan tu. Setakat ini servis saya meliputi kawasan Kota Bharu, Tumpat dan Pasir Mas.

  1. Khidmat rundingan.

Walaupun saya masih baru dalam industri hartanah, namun saya sudi untuk berkongsi sebarang pengalaman dan ilmu dalam bidang ini. Jika anda memerlukan sebarang rundingan, bolehlah utarakan kepada saya dan jikalau saya tak mampu menyelesaikannya, saya akan rujuk kepada mereka yang pakar dalam perkara tersebut.

Tunggu apa lagi, saya tahu sesiapa yang membaca post ini pastinya memerlukan khidmat-khidmat yang saya sebut di atas. Paling kurang pun khidmat ke-6 atau 7. Cepat-cepat call saya di talian 013 357 3059. Ataupun email ke wmsafwan88@gmail.com. Boleh juga follow FB saya seperti link di bawah. Dan akhir sekali, share kepada kawan-kawan yer. Arigatou!

Jangan Keliru Antara Pecah Sempadan & Pecah Bahagian.

Layman’s term bagi kedua-kedua perkara ni adalah ‘ppecoh lot’ (kata orang Kelantan).

Contoh paling mudah untuk menerangkan dua situasi ni adalah seperti berikut.

1. Pecah sempadan

Contoh 1: Timah ada tanah 1 ekar. Timah ada anak 5 orang. Lalu dipecah sempadan tanah beliau kepada 5 lot banglo. Timah masih merupakan pemilik kepada 5 lot tersebut. Kemudian diberi hadiah setiap lot kepada setiap seorang anak beliau.

Contoh 2: Timah dan Ahmad ada tanah 1 ekar (hak milik bersama). Lalu dipecah sempadan kepada 5 lot banglo. Maka kelima-lima lot banglo masih di bawah nama Timah dan Ahmad.

2. Pecah bahagian.

Abu dan Ali merupakan pemilik kepada 2 ekar tanah. Masing-masing mempunyai 1/2 bahagian. Lalu dipecahkan bahagian supaya masing-masing mempunyai hak milik berasingan, 1 ekar seorang.

Pecah sempadan mengikut KTN (Kanun Tanah Negara) ialah sub-division of land. Pecah bahagian pula merupakan partition of land.

Snap1378

Snap1379

Gambar rajah dipetik dari jurukurtanah.blogspot.com

Kisah Kawan Ditipu Orang Tengah

Tersebut alkisah di sebuah kampung di Kelantan, ada seorang jejaka berduit ingin membeli sebuah banglo. Tengok pada lokasi dan paras rupa banglo tersebut, harganya boleh dikatakan bawah market value. Harga yang ditawarkan Rm 290k sahaja.

Apa lagi, booking dibayar, proceed dengan loan bank dan S&P. Rumah below market value, mestilah dibuat markup loan.

Dapat pembiayaan penuh.

Gembira hati jejaka ini. Rumah masih elok, ditambah dengan perabot sedia ada dan 3 biji aircond. Cuma perlu cuci-cuci dan repair kerosakan kecil saja.

Sebenarnya beliau dapat maklumat berkenaan rumah ni daripada orang tengah. Orang inilah yang menguruskan urusan jual beli. Dia juga berjanji untuk tolong selesaikan kerosakan rumah tersebut. Katanya akan dicari tukang rumah. Kebetulan jejaka ini seorang yang sibuk bekerja, lalu diserahkan kunci dan duit Rm 5000 untuk urusan tersebut.

Lepas seminggu tak dengar khabar.

2,3 minggu pun sama. Benda yang suruh dibuat…tak siap-siap.

Apabila jejaka ni datang ke rumah untuk tengok keadaan, terkejut beliau. 2 biji aircond lesap. Angkat telefon terus call lelaki tersebut. Janji mesti ditepati, kata nak repair rumah, tapi x siap2. Duit dah ambil, aircond pulak lesap. Yang peliknya, sebelum ni rumah x berpenghuni berbulan-bulan lamanya, x ada orang pecah masuk pulak. Bila sahaja dia beli rumah ni, terus jadi begini.

Orang tengah ni dengan relaks nya memberi jaminan dia akan uruskan benda ni. Dia akan gantikan aircond baru, sebab dia yang sepatutnya bertanggungjawab. Cuma bagi sedikit masa.

Lepas berbulan-bulan, tiada khabar baik diterima.

Masuk bulan Disember, banjir melanda. Rumah bersepah akibat banjir. Bila banjir dah ok sikit, sekali lagi dihubungi si lelaki tersebut. Kali ni tuan rumah mahukan kunci rumah untuk bersihkan sendiri. Lalu berbagai alasan diberi, katanya kunci masih ada dengan tukang baiki rumah, bila call tukang x dijawab. Berkali-kali call balik untuk settlekan urusan, tetap x jadi.

Akibat bengang dengan keadaan tersebut, terpaksa tuan rumah pecahkan rumah sendiri. Kali ni tuan rumah ambil inisiatif untuk cuci sendiri rumah tersebut. Kemudian upah tukang baru yang boleh dipercayai untuk repair semua yang rosak. Nasib baik dapat pampasan insuran Rm 7000.

Si lelaki tadi pula, entah lesap ke mana bersama-sama duit 5000. Yang tinggal hanya bisnes card beliau di tangan jejaka ni.

Beliau pun mengaku silap beliau iaitu berurusan dengan orang tengah tanpa sebarang dokumentasi. Nasib baik hanya 5k, bukan 50k.

Nak berurusan dengan orang tengah kena pastikan kejujuran & sejauh mana professional mereka buat kerja. Tak kira broker atau perunding @ ejen berdaftar, sama sahaja. Kadang-kadang, ada juga ejen yang mengambil kesempatan ke atas pembeli. Cuma kelebihannya si pembeli boleh trace balik siapa ejen tersebut dan buat report kepada lembaga hartanah. Yang paling penting di sini, kena ada black & white untuk sebarang urusan. Pastikan jangan membayar apa-apa melainkan anda dapat resit ataupun ada agreement.

Kisah ni saya olah daripada pengalaman kawan saya. Ada bahagian yang sudah di’edit’. Terima kasih kerana sudi membaca.

Pinjaman Kerajaan untuk Membeli Rumah.

Ramai bertanya tentang bagaimana untuk mengira kelayakan pinjaman kerajaan, dan berapa bayaran bulanan?

Ilmu ini saya cedok daripada blog PakTeh di loankerajaan.blogspot.my.

Pertama: Cek berapa kelayakan pinjaman anda berdasarkan gaji pokok. Boleh tengok jadual ni.

11986555_479690592204191_2339855167370447287_n

Kedua: Ansuran pinjaman perumahan untuk setiap bulan tidak boleh melebihi 60% daripada gaji pokok. Cara mudah untuk mengira berapa ansuran pinjaman bulanan ialah dengan membahagi dua jumlah pinjaman, kemudian bahagi 10.

Contohnya jumlah pinjaman ialah Rm 400 000, maka ansurannya lebih kurang Rm 2000. (Pengiraan sebegini untuk tempoh 30 tahun).

Untuk pengiraan tepat, boleh rujuk di sini.

Ketiga: Semua potongan komitmen dalam slip gaji + ansuran pinjaman perumahan tersebut tidak melebihi 60% daripada gaji kasar.

Contohnya jika gaji kasar adalah Rm 4000, maka semua komitmen termasuk ansuran pinjaman perumahan tidak melebihi Rm 2400.

Semoga bermanfaat.

Komen anda amat dihargai.

Rumah bagaimana yang ingin dibeli?

Real-Estate-marketApabila ingin membeli rumah, penting untuk kita tahu rumah bagaimana rumah yang ingin dibeli. Selain jenis rumah yang perlu dititik beratkan; teres, banglo, apartment, condominium, mesti diketahui rumah bagaimana yang ingin dibeli?

Secara asasnya saya pecahkan kepada 3 kategori, iaitu rumah baru (new unit), rumah subsale (rumah second hand), rumah lelong.

1. Rumah baru (New unit).

Boleh dibahagikan kepada dua. Rumah siap biasanya harga lebih tinggi berbanding rumah belum siap. Kelebihannya tiada risiko projek terbengkalai. Kalau anda beli rumah belum siap (under construction) daripada pemaju, risiko untuk projek terbangkalai itu ada. Sebab itulah seeloknya beli daripada pemaju yang sudah established, dan mempunyai rekod yang baik. Lebih-lebih lagi ketika krisis ekonomi seperti sekarang.

Kalau anda seorang investor, tempoh menunggu rumah ini siap merupakan tempoh mencabar kesabaran anda. Kalau projek delay…lagi laa.

2. Rumah subsale (second hand). 

Saya secara peribadi lebih sukakan rumah jenis ini. Rumah sudah siap, kadang-kadang ada yang sudah renovated dan perabot tersedia. Tiada risiko projek terbengkalai seperti rumah baru. Akan tetapi kos permulaannya agak tinggi, sebab anda kena sediakan deposit 10 % dan kos guaman lebih kurang 5 %. Katakan ingin membeli rumah bernilai Rm 300 000, fulus di tangan kena tersedia lebih kurang Rm 45 000.

Yer, kalau buat pinjaman kerajaan anda akan berpeluang untuk dapat full loan.

Bagaimana dengan markup loan? Yang itu kita bincang kemudian..insyaA
llah.

3. Rumah lelong. 

Yang ni memang menarik, dan ia biasa menjadi target investors. Melalui lelong, anda mampu membeli rumah yang masih baik dengan harga below market value (kalau anda bernasib baik). Kebiasaan investor akan membeli rumah lelong, renovate dan kemudian jual dengan harga market value. Kemudian hasil keuntungan digunakan untuk ulang, dan ulang lagi. Ada juga yang bagi sewa untuk dapat positif cashflow.

Tiada benda yang sempurna. Masalah dengan rumah lelong ialah, kalau rumah tersebut berkunci, anda tidak dapat mengetahui bagaimana keadaan dalam rumah. Ada juga rumah lelong yang masih berpenghuni dan tuannya berkeras untuk tidak berpindah.

Banyak juga persediaan diperlukan sebelum bidding untuk rumah lelong. Jangan main rembat sahaja. Tengok dulu dari luar, bagaimana rupa rumah tersebut. Dapatkan pengisytiharan jualan, buat cabutan hak milik di pejabat tanah. Perhatikan ada caveat atau tidak. Check bangunan tersebut ada CF atau tidak. Bandingkan reserved price dengan market value, adakah berbaloi untuk dibeli? Pendek kata, kena study dulu baru bertindak.

Sebelum membeli rumah, anda perlu tahu posisi dan strategi anda.
Posisi anda selaku investor atau pembeli untuk diri sendiri? Investor pun banyak caranya, sama ada ada suka flipping atau buy & hold?
Strategi pula bergantung kepada kemampuan. New unit, subsale atau lelong masing-masing ada pros and cons, ukurlah baju di badan sendiri.

Mohon komen di ruangan bawah ye, terima kasih 🙂

Jana pendapatan pasif keluarga anda, jangan jadikan hartanah pusaka terbiar.

Suatu hari saya breakfast dengan kawan saya di kedai kopi. Kedai kopi memang tempat terbaik nak dapat info, serius habaq hang! Dia bagi tahu, kenalannya ada harta pusaka iaitu resort lebih kurang 3 ekar kat Kelantan. Sekarang terbiar, tiada penyewa.

Ada orang datang meminang resort tersebut dengan harga sekian-sekian. Ikutkan hati, ada yang nak jual resort tu untuk dijadikan modal bisnes. Namun harga yang ditawarkan bagi saya adalah murah.

Pada pandangan saya, jangan mudah-mudah buat keputusan untuk jual resort tersebut. Pertama tengok dulu sejauh mana potensi tempat tu boleh generate cashflow. Alangkah ruginya tuhan bagi rezeki ‘gedebuk’ turun dari langit macam tu, tiba-tiba nak dilepaskan. Orang lain berusaha buat loan untuk beli property yang boleh generate cashflow, bukan mudah tau. Selepas dikaji, iklankan ia. Cari prospek yang berminat. Mungkin ini boleh jadi sumber rezeki anak-anak arwah.

Perlu diingat, bila kita buat bisnes, profit yang diperolehi adalah active income. Duit itulah kita akan guna untuk dijadikan modal untuk investment. Investment ini yang akan generate cashflow, yang merupakan passive income. Passive income ni la yang seronok, duduk saja-saja dapat duit. Kalaulah harta pusaka tu dijual untuk dijadikan modal bagi bisnes baru, bagi saya ia agak merugikan. Sebabnya anda tukarkan sumber passive income untuk jadikan sumber active income. Terbalik!

Katakan terdesak sangat ingin pakai duit untuk tujuan lain, jangan tergopoh gapah jual hartanah tersebut. Buat penilaian harga sebenar dahulu. Jangan jual di bawah market value. Maksimumkan keuntungan selagi mana mampu.

Itulah serba serbi nasihat daripada saya. Ada pandangan lain? Jangan malu-malu untuk komen di bawah.

Senarai syarikat ejen hartanah yang berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

Di Kelantan dan Terengganu, kebanyakan urusan jual beli hartanah diuruskan oleh tuan rumah sendiri, ataupun melalui orang tengah.

Untuk pengetahuan anda, anda boleh melantik ejen yang berdaftar untuk menguruskan jual beli hartanah anda. Mereka ini bekerja di bawah syarikat hartanah yang berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah. Lembaga ini terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan Malaysia.

Anda juga perlu bezakan syarikat pemaju perumahan dengan syarikat ejen hartanah. Syarikat pemaju perumahan berdaftar di bawah Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Berikut saya senaraikan syarikat ejen berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

Kelantan: 

  1. Allied Group Property Consultant (Kelantan) Sdn Bhd
  2. Azami & Co Sdn Bhd
  3. C H Williams Talhar & Wong Sdn. Bhd.
  4. Hartanah Hadi.
  5. Henry Butcher Malaysia Sdn. Bhd.
  6. Intra Harta Consultants Sdn. Bhd.
  7. IPC Island Property Consultants Sdn. Bhd.
  8. IPC Property Management Sdn. Bhd.
  9. IPC Realty Sdn. Bhd.
  10. Mohd Nor & Partners (KB) Sdn. Bhd.
  11. Nasir, Sabaruddin & Associates.
  12. Nilai Harta Consultant Sdn. Bhd.
  13. Rahim & Co International Sdn. Bhd.
  14. WTW Real Estate Sdn. Bhd.

Terengganu:

  1. Azmi & Co Sdn. Bhd.
  2. Azmi & Co. (Estate Agency) Sdn. Bhd.
  3. C C Khor Real Estate Agency
  4. C H Williams Talhar & Wong Sdn. Bhd.
  5. Henry Butcher Malaysia (Terengganu) Sdn. Bhd.
  6. Mitra Valuers & Property Consultants Sdn. Bhd.
  7. Mohd Nor & Partners (KT) Sdn. Bhd.
  8. Proharta Consultancy Sdn. Bhd.
  9. Rahim & Co International Sdn. Bhd. (Kuala Terengganu)
  10. Rahim & Co International Sdn. Bhd. (Kemaman)
  11. WTW Real Estate Sdn. Bhd.

Kalau diperhatikan, kebanyakan syarikat-syarikat tersebut berdaftar selaku syarikat penilaian hartanah. Ya, kerana syarikat penilaian hartanah automatik akan mendapat 3 jenis lesen, iaitu penilaian, management, dan juga ejen hartanah.

Komen anda sangat dihargai di ruangan bawah, terima kasih.