Bagaimana mencari koordinat lokasi tanah berdasarkan geran tanah.

Selaku ejen hartanah yang banyak menguruskan jualan hartanah, adalah sangat penting untuk saya memastikan tanah yang dijual adalah tepat dari segi lokasinya. Ada beberapa cara untuk menentukan lokasi tanah berdasarkan geran tanah yang diberi. Cara yang paling tepat adalah dengan mengupah jurukur untuk menanda sempadan tanah tersebut. "Tapi tanah belum dijual, dah kena keluarkan kos?" … Continue reading Bagaimana mencari koordinat lokasi tanah berdasarkan geran tanah.

Advertisements

Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

Jual rumah pun ada kos yang perlu dikeluarkan? Ya bossku, jangan terkejut. Sekiranya anda jual rumah anda dengan harga RM 100k, jangan berangan anda akan dapat bersih RM 100k. Di bawah saya senaraikan secara ringkas apakah kos-kos tersebut. Kos ejen. Anda mesti datang ke blog ini untuk mencari ejen kan? Jadi semestinya kos ejen adalah … Continue reading Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

Cara Membaca Geran Tanah (Siri 1)

Kali ni saya mahu kongsi tips yang bersifat umum, sesuai untuk penjual dan pembeli hartanah. Bagaimana kaedah-kaedah membaca geran tanah. Apa yang saya cuba kongsikan adalah ilmu asas sahaja, selebihnya terpulang kepada anda untuk dapatkan maklumat lanjut. Kebiasaannya geran tanah mempunyai 3 muka surat. Muka surat pertama terdapat maklumat berkenaan tanah. Muka surat kedua maklumat … Continue reading Cara Membaca Geran Tanah (Siri 1)

Apakah kos yang perlu ditanggung untuk membeli rumah?

Penting bagi setiap pembeli rumah untuk mengetahui apa kos yang perlu dibayar secara tunai untuk membeli sesebuah rumah. Ramai yang menyangka dia tak perlu menanggung apa-apa kos melainkan sejumlah deposit sahaja, tapi sebenarnya tidak. Sebenarnya kos-kos pembelian rumah berbeza mengikut jenis hartanah yang dibeli. Rumah baru, rumah second hand (subsale), dan rumah lelong masing-masing mempunyai … Continue reading Apakah kos yang perlu ditanggung untuk membeli rumah?

Pemilihan Bank untuk Pinjaman Perumahan

Ramai yang bertanya bank yang mana sesuai untuk dibuat pinjaman perumahan. Bagi saya ia terpulang kepada kehendak dan kemampuan masing-masing. Secara umumnya saya hanya boleh kongsi beberapa tips secara umum, seterusnya terpulang kepada pembaca untuk survey bank mana yang menepati ciri-ciri yang sesuai dengan dirinya. 1. Kadar interest yang terendah.  Kebiasaannya inilah faktor utama yang mempengaruhi bank … Continue reading Pemilihan Bank untuk Pinjaman Perumahan

Langkah-langkah menjadi perunding hartanah / real estate negotiator (REN) di Kelantan.

Saya kerap kali mendapat pertanyaan bagaimana ingin menjadi ejen / perunding hartanah berdaftar di Kelantan & apa kelayakannya. Sebenarnya prosedurnya tidaklah sebegitu rumit. Apa yang saya tahu, anda tidak perlu memilik apa-apa kelayakan akademik untuk menjadi perunding hartanah berdaftar. Cukup dengan hanya menjadi warganegara Malaysia. Pertama anda perlu menghadiri Negotiator Certification Course (NCC), iaitu kursus … Continue reading Langkah-langkah menjadi perunding hartanah / real estate negotiator (REN) di Kelantan.

Kisah Kawan Ditipu Orang Tengah

Tersebut alkisah di sebuah kampung di Kelantan, ada seorang jejaka berduit ingin membeli sebuah banglo. Tengok pada lokasi dan paras rupa banglo tersebut, harganya boleh dikatakan bawah market value. Harga yang ditawarkan Rm 290k sahaja. Apa lagi, booking dibayar, proceed dengan loan bank dan S&P. Rumah below market value, mestilah dibuat markup loan. Dapat pembiayaan … Continue reading Kisah Kawan Ditipu Orang Tengah

Senarai syarikat ejen hartanah yang berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

Di Kelantan dan Terengganu, kebanyakan urusan jual beli hartanah diuruskan oleh tuan rumah sendiri, ataupun melalui orang tengah. Untuk pengetahuan anda, anda boleh melantik ejen yang berdaftar untuk menguruskan jual beli hartanah anda. Mereka ini bekerja di bawah syarikat hartanah yang berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah. Lembaga ini terletak di bawah bidang … Continue reading Senarai syarikat ejen hartanah yang berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Melantik Ejen Hartanah untuk Menjual atau Menyewa Rumah Anda

Ramai orang fikir ruginya duit kalau melantik ejen hartanah. Cuba kira kalau rumah nak jual Rm 300 000, kena bayar kepada ejen Rm 9000. Banyak tu, mana tak ruginya. Baik kawan-kawan, biar saya explain kenapa anda tidak akan rugi, malah perlu melantik ejen untuk menjual rumah anda. Ingat, bila saya sebut ejen, bukan bermaksud broker kampung: 1. … Continue reading 7 Sebab Kenapa Anda Perlu Melantik Ejen Hartanah untuk Menjual atau Menyewa Rumah Anda