Ketahui Proses-Proses Penjualan Rumah Yang Masih Dalam Pinjaman.

Proses jual rumah

Saya akan cuba terangkan tentang penjualan rumah subsale (rumah second hand) sahaja.

Manakala berkenaan penjualan rumah yang sedang dibina, saya akan kupas pada post lain.

Ada dua keadaaan:

  1. Rumah tersebut masih ada cagaran (loan) dengan bank atau kerajaan.
  2. Rumah tersebut tiada loan.

Majoriti pelanggan saya yang menjual rumah mereka, masih ada baki loan perumahan.

Sama ada loan bank ataupun loan kerajaan (LPPSA atau BPP).

Di sini saya tidak akan bincangkan berkenaan kos. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui tentang kos-kos penjualan rumah, boleh rujuk pada post saya sebelum ini.

Apabila perjanjian jual beli ditandatangani oleh kedua-dua belah pihak, peguam akan menghantar permohonan penyata baki hutang kepada bank penjual @ LPPSA.

Selepas mendapat penyata tersebut, pihak pembeli akan membuat bayaran kali pertama.

Bayaran kali pertama ini adalah untuk menyelesaikan baki hutang penjual. Sama ada dibayar oleh bank pembeli, atau kerajaan (LPPSA) bergantung kepada jenis pinjaman yang dibuat.

Proses ini dinamakan sebagai ‘tebus gadai’.

Sekiranya rumah yang dijual itu memang tiada loan, proses tebus gadai tidak perlu dilakukan. Terus kepada proses pindahmilik.

Setelah selesai baki hutang, bank penjual @ LPPSA akan lepaskan segala dokumen (geran tanah dan lain-lain) kepada peguam.

Apabila semua dokumen diterima oleh peguam, peguam akan laksanakan tiga proses berikut:

  1. Pelepasan gadaian (borang 16N)
  2. Pindahmilik (borang 14A)
  3. Gadaian (borang 16A)

Kita boleh namakan semua proses di atas sebagai ‘pendaftaran’.

Haa masa ini lah peguam biasanya akan kenakan caj kepada pembeli. Sekurang-kurang separuh dari keseluruhan bil.

Manakala penjual pula akan dikenakan caj untuk tebus gadai (pelepasan gadaian).

Seterusnya dokumen hakmilik (geran) yang sudah siap dipindahmilik dan digadai akan dihantar kepada bank pembeli atau LPPSA.

Proses ini dinamakan ‘simpan geran’.

Apabila dokumen sampai ke pihak bank atau LPPSA, barulah mereka akan keluarkan pembayaran kedua.

Pada peringkat inilah, tuan rumah baru betul-betul boleh merasa duit hasil daripada jualan rumahnya.

Sebelum ni mungkin hanya merasa duit deposit sahaja. Mungkin 1-2 ribu. Atau paling maksimum pun 10% tolak kos agent 3%. Huhu.

Soalan yang kerap kali ditanya. Biasanya berapa lama untuk siap kesemua proses ini?

Sebenarnya jawapan kepada soalan ini agak subjektif, kerana proses-proses tersebut banyak melibatkan pejabat-pejabat kerajaan dan perjalanan dokumen ke banyak tempat.

Mengikut pengalaman saya, kalau rumah tersebut di kawasan jajahan Kota Bharu, dan masih ada loan dengan kerajaan (LPPSA atau BPP), manakala pembeli pula menggunakan loan kerajaan juga, tempoh anggaran adalah selama 8 bulan.

Kalau urusan dengan bank, kebiasaannya cepat sedikit. Anggaran 6 bulan.

Ya, memang agak lama. Sebab itu lah hartanah dikategorikan sebagai aset lambat cari (low liquidity).

Jadi nasihat saya, contohnya kalau penjual berhajat kepada sejumlah duit pada hujung tahun, maksudnya awal tahun sudah kena pastikan rumahnya sudah ada pembeli.

Maksudnya harga yang diletakkan perlu munasabah dan bukan melebihi harga pasaran.

Elakkan cuba ‘test market’ dengan letak harga tinggi dulu, lepas tu kurangkan sedikit demi sedikit.

Kebiasaannya ‘test market’ ni hanya untuk penjual yang tidak terdesak dan tidak serius.

Dan sudah tentu ejen pun tidak begitu berminat untuk menolong penjual yang tidak serius.

Oleh itu rancanglah penjualan rumah anda dengan baik.

Sekiranya anda memerlukan khidmat daripada ejen untuk menjual rumah anda di Kelantan & Terengganu, boleh hubungi saya. InsyaAllah saya akan bantu anda.

Bagaimana mencari lokasi tanah berpandukan geran tanah.

cari lokasi tanah dengan geran dan google

Selaku ejen hartanah yang banyak menguruskan jualan hartanah, adalah sangat penting untuk saya memastikan tanah yang dijual adalah tepat dari segi lokasinya.

Ada beberapa cara untuk menentukan lokasi tanah berdasarkan geran tanah yang diberi.

Cara yang paling tepat adalah dengan mengupah jurukur untuk menanda sempadan tanah tersebut.

“Tapi tanah belum dijual, dah kena keluarkan kos?”

Kos jurukur pula mungkin mencecah rm 300 untuk satu lot.

Jangan bimbang.

Ada teknik mudah dan percuma yang boleh digunakan. Teknik ini boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, asalkan mempunyai 2 benda ini:

  1. Gambar plan tanah daripada geran, biasanya di muka surat 3.
  2. Akses internet.

Saya akan terangkan bagaimana langkah-langkahnya. (Pastikan anda baca nota penting di bawah sekali)

1. Buka website iplan.townplan.gov.my. Pilih ‘semasa’. 

iplan townplan

Paparan sebegini akan keluar. Tutup ‘dialog box’ lapisan guna tanah semasa dengan menekan pangkah.

lapisan guna tanah

Klik pada simbol kanta untuk membuat carian. Pilih ‘Lot’.

pilih lot.jpg

Masukkan maklumat no lot, mukim, daerah (jajahan) dan negeri. Lihat gambar rajah di bawah sebagai contoh. Saya masukkan maklumat lot tanah saya di Mukim Selising, Pasir Puteh, Kelantan.  Klik ‘search’.

collage

search lot tanah

Paparan seterusnya yang keluar merupakan tanah lot yang dicari. Yang berwarna oren adalah lot tanah tersebut. Untuk memaparkan gambar dari satelit, anda boleh memilih ‘Google Satellite’ di bahagian kiri.

petak tanah lot

Baiklah, seterusnya tiba masa yang dinanti-nantikan.

Bagaimana cara untuk menentukan lokasi tanah tersebut?

Gerakkan tetikus ke arah petak oren. Perhatikan bahawa ada nombor koordinat di bahagian bawah. Diberi dalam bentuk X & Y.

latitud dan longitud

X adalah longitud. 

Y adalah latitud. 

Salin nombor latitud dan longitud yang diberikan.

Buka https://www.google.com/maps. Masukkan koordinat bermula dengan Y dahulu, kemudian ‘koma’, kemudian koordinat X. Contohnya 5.88133,102.34407

Alhamdulillah…usaha berhasil!

lokasi tanah.png

Tekan peta yang diberikan, dan minta ‘direction’.

Gunakan apps google maps atau waze untuk membawa akan ke lokasi tanah tersebut.

Carian sebegini juga boleh dibuat untuk bangunan seperti rumah, kedai ataupun kilang. Asalkan anda mempunyai maklumat daripada geran tanah.

**Nota penting: Kaedah ini hanya terpakai untuk tanah yang sudah mempunyai nombor LOT.

Sekiranya tanah tersebut masih lagi Hakmilik Sementara dan hanya mempunyai no PT, anda tidak boleh menggunakan kaedah ini. Kerana no PT tidak didaftarkan dalam pengkalan data iplan.townplan.

Apa yang anda boleh lakukan ialah dengan melihat plan tanah pada muka surat 3 geran, cari no LOT tanah yang berdekatan. Kemudian buat langkah-langkah di atas, dan anggarkan sendiri di mana lokasi tanah anda.

lot tanah berdekatan

Saya harap post kali ini memberi manfaat yang besar kepada pembaca. Kalau anda rasa belajar sesuatu daripada post ini, silakan komen di ruangan bawah.

Jika anda memerlukan khidmat ejen untuk menjual tanah anda di Kelantan, hubungi saya dengan segera.

Dibenarkan share dengan menyertakan sekali link artikel post ini. Terima kasih.

Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

kos jual rumah

Jual rumah pun ada kos yang perlu dikeluarkan?

Ya bossku, jangan terkejut.

Sekiranya anda jual rumah anda dengan harga RM 100k, jangan berangan anda akan dapat bersih RM 100k. Di bawah saya senaraikan secara ringkas apakah kos-kos tersebut.

  1. Kos ejen.Anda mesti datang ke blog ini untuk mencari ejen kan? Jadi semestinya kos ejen adalah kos paling utama yang wajib untuk dikeluarkan. Biasanya ejen akan caj 3% daripada harga jualan. Ada juga ejen yang menetapkan caj minimum bagi harga di bawah paras tertentu, seperti syarikat saya sendiri.Bilakah perlu membayar kepada ejen?

    Biasa ejen akan caj ‘fee’ tersebut daripada ‘booking’ @ ‘earnest deposit’ pembeli. Sekiranya booking tersebut tidak mencukupi sebanyak 3%, biasanya ejen akan caj apabila pembayaran dikeluarkan daripada bank pembeli kepada peguam.

  2. Kos pelepasan gadaian.Adakah rumah yang nak dijual tersebut masih dalam gadaian bank / LPPSA? Sekiranya ya, maka penjual perlu memperuntukkan sejumlah wang untuk membayar kos pelepasan gadaian kepada peguam dan pejabat tanah. Amaun bergantung kepada pejabat tanah negeri masing-masing. Jika di Kelantan, kos pelepasan gadaian yang terkini adalah sekitar RM 1,000 – RM 3,000.
  3. CKHT / RPGT. Cukai Keuntungan Harta Tanah.

    Sekiranya pemilikan rumah belum mencukupi 5 tahun, anda perlu bayar CKHT jika ada keuntungan. Rujuk di sini untuk jadual kadar cukai.

    Bagaimana dengan rumah yang sudah melebihi 5 tahun?

    Jawabnya YA.

    Anda tetap perlu membayar cukai tersebut. Bermula tahun 2019, kerajaan telah menetapkan bahawa CKHT akan dikenakan pada setiap penjualan hartanah, walaupun sudah melebihi 5 tahun. Cajnya adalah 5% daripada keuntungan.

  4. Segala tunggakan bil dan cukai. Anda perlu serahkan rumah dalam keadaan ‘clean & clear’ daripada sebarang ‘outstanding bills’. Antaranya adalah bil elektrik, bil air, cukai pintu, cukai tanah, dan ‘maintenance fee & service charge’ bagi apartment dan kondominium.

Contoh: 

Sekiranya Encik Ahmad ingin menjual rumah beliau di Kota Bharu dengan harga RM 100,000. Beliau pun melantik saya sebagai ejen beliau. Rumah tersebut masih dalam gadaian BPP (Bahagian Pinjaman Perumahan) dengan baki pinjaman sebanyak RM 10,000. Katakan rumah ini sudah melebihi 5 tahun pemilikan, dengan harga beli dulu sebanyak RM 50,000.

  • Harga rumah: 100,000
  • Kos ejen: 6,000
  • Kos pelepasan gadaian: 3,000
  • Tunggakan bil & cukai: 1,000
  • Baki pinjaman: 10,000
  • CKHT: 2,500 (saya ambil kira keuntungan adalah sebanyak RM 50k, untuk memudahkan pengiraan)

Jadi hasil bersih daripada harga jualan yang En Ahmad akan dapat:

100,000 – 6,000 – 3,000 – 1,000 – 10,000 – 2,500 = RM 77,500 sahaja. 

Kesimpulannya, adalah dinasihatkan untuk buat kiraan terlebih dahulu sebelum menjual rumah. Kalau anda rasa tidak mahu pening kepala, hubungi ejen anda dan pastikan beliau boleh kirakan untuk anda.

Saya Kembali!

Sudah lama tidak menulis di blog. Kali terakhir saya cek penulisan saya adalah pada tahun 2017. Aduh! Lama betul tidak berkongsi. Maafkan saya.

Saya tak sempat berkongsi seperti dahulu adalah kerana faktor kekangan masa. Tahun 2017 saya mula menubuhkan syarikat agensi hartanah sendiri di Kelantan. Saya bersama team bertungkus lumus untuk memantapkan syarikat kami. Tahun 2018 pula merupakan tahun yang sangat sibuk, ditambah dengan cabaran-cabaran baru dalam industri hartanah.

InsyaAllah tahun 2019 ini, saya akan kembali menulis dengan lebih kerap. Perkongsian saya adalah lebih kepada pengalaman-pengalaman saya sendiri. Tujuan saya adalah untuk memberi pendedahan kepada pembaca-pembaca tentang informasi-informasi hartanah dan ilmu-ilmu praktikal yang bermanfaat kepada semua.

Doakan saya, insyaAllah.

Oh ya, bagi yang tertanya-tanya apakah nama syarikat saya dan lokasi pejabat kami, anda boleh lah ‘google’ SND PROPERTIES PLT, dan syarikat kami beroperasi di Pengkalan Chepa, Kota Bharu.

Terima kasih.

Lantik Juru Ukur Sebelum Membeli Tanah

Sekiranya anda berkenan untuk membeli sekeping tanah di mana-mana lokasi, antara perkara penting yang perlu dibuat sebelum membuat bayaran penuh adalah melantik juru ukur.

Fungsi juru ukur adalah untuk menanda sempadan tanah yang dibeli, dan juga untuk memastikan lokasi tanah tersebut adalah betul seperti yang diberitahu oleh penjual.

Saya ingin kongsi pengalaman saya sendiri ketika menjual satu tanah lot di Bandar Baru Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan.

Sebelum tanah tersebut dijual, saya telah meminta penjual untuk menunjukkan lokasi terlebih dahulu. Apa yang difahami adalah tanah tersebut terletak di tepi lorong bertar. Keluasan tanah adalah 9300+ kaki persegi.

Geran Tanah Lot Pasir Tumboh
Gambar Pelan Tanah & Keluasan

Apabila ada pembeli yang berkenan untuk pembeli, beliau mendesak penjual untuk melantik juru ukur bagi menanda batu sempadan. Alhamdulillah penjual ni jenis yang ‘mudoh baso, sene kiro’. Penjual sanggup menanggung kos untuk ukur tanah tersebut.

Selepas selesai kerja-kerja menanda batu sempadan, rupa-rupanya separuh lorong bertar telah memasuki kawasan tanah. Jadi jumlah kawasan tanah yang dibeli oleh pembeli ini lebih kecil keluasannya, sekiranya dibandingkan dengan yang terdapat dalam geran. Jumlah kawasan yang ditutup jalan bertar lebih kurang 400 kaki persegi.

Keluasan tanah
Lebar tanah yang ditutupi jalan tar

 

Lebar Tanah
Lebar Tanah Yang Ditutupi Jalan Tar

Boleh sahaja pembeli nak ‘claim’ semula tanah yang sudah bertar tersebut, dan buat tak tahu sahaja, bina sahaja pagar atasnya. Tapi memandangkan tanah tersebut sudah menjadi laluan awam, lebih-lebih lagi sudah menjadi laluan ke kubur! Alangkah tak manis dipandang oleh orang kampung, ibarat ‘merampas’ laluan awam.

Setelah perbincangan balik diadakan, penjual bersetuju menurunkan harga dengan menolak keluasan yang ditutupi oleh jalan tar. Diskaun diberi sebanyak Rm 5,000. Alhamdulillah pembeli pun berpuas hati.

Nasihat saya, sekiranya anda berniat nak beli tanah, pastikan lantik juru ukur. Sekiranya penjual enggan menanggung kos juru ukur, apa salahnya anda sendiri sebagai pembeli menanggungnya. Apalah sangat kena bayar rm 300-400 untuk tanda sempadan, jika dibandingkan risiko kerugian beribu-ribu ringgit sebab tersilap beli tanah.  Bayangkan macam kes di atas, anda mungkin boleh jimat Rm 5,000..dengan hanya membelanjakan Rm 400.

Semoga kisah ni memberi manfaat kepada pembaca-pembaca semua.

 

Cara-cara Membaca Geran Tanah (Siri 2)

Maklumat-maklumat hartanah adalah kandungan utama dalam geran. Jom kita tengok satu persatu. Saya hanya fokus pada item-item yang penting sahaja.

membaca geran tanah
Enter a caption

Negeri: Negeri mana tanah tersebut berada.

Daerah / Jajahan: Yang menarik di Kelantan, pejabat tanah adalah mengikut jajahan, bukan daerah. 10 jajahan yang ada di Kelantan. Kota Bharu, Tumpat, Pasir Mas, Machang, Bachok, Kuala Krai, Gua Musang, Pasir Puteh, Tanah Merah dan Jeli.

Mukim. Bagi setiap jajahan, terdapat beberapa mukim di bawahnya.

Lot. No. LOT adalah untuk hakmilik tetap. Manakala no. PT untuk hakmilik sementara. Contoh PT 1234, LOT 4321. Ada juga lot yang dibahagi mengikut seksyen.

Kategori Penggunaan Tanah. Ada beberapa kategori, antaranya adalah Pertanian, Bangunan, Perindustrian / Perusahaan. Setiap kategori ada syarat-syarat nyata yang berlainan. Nilaian tanah pun berbeza mengikut kategori masing-masing.

Keluasan. Unit yang biasa diguna untuk keluasan tanah adalah hektar (untuk tanah pertanian) dan meter persegi (untuk tanah bangunan). Kadang-kadang unit ekar dan depa pun turut digunakan.

Ok, jom kita lihat pula perenggan seterusnya. Di sini kita akan dapati jenis hak milik & rezab melayu atau tidak. Sekiranya ditulis tanah ini diberi milik selama-lamanya, maka ia adalah tanah ‘freehold’. Sekiranya ditulis pajakan, maka ia adalah tanah pajakan, (leasehold) jadi lihat berapa lama tempoh pajakan. Sama ada 33 tahun, 66 tahun atau 99 tahun. Untuk mengetahui tarikh luput pajakan, lihat pada barisan atas. Akan ditulis bila tarikhnya.

Dalam kawasan rezab melayu. Ini bermaksud tanah ini tertakluk kepada undang-undang tanah rezab melayu. Sekiranya tidak ditulis, besar kemungkinan tanah ini bukan rezab melayu. Maka bukan melayu boleh memilikinya. Kadang-kadang ada orang melabel tanah bukan rezab Melayu sebagai tanah ‘freehold’ juga, yang bermaksud pegangan bebas.

membaca geran tanah

Syarat-syarat nyata. Kalau diperhatikan di muka surat bawah ataupun di muka surat dua bahagian atas, terdapat item sebegini. Syarat-syarat nyata membahagikan kategori-kategori tanah secara lebih spesifik. Contohnya syarat-syarat nyata bagi tanah pertanian adalah padi, dusun macam-macam, getah. Manakala bagi tanah bangunan adalah kediamaan atau perniagaan. Daripada syarat-syarat nyata ini, kita boleh menduga bagaimana keadaan tanah tersebut, contohnya jika tanah padi, adakah perlu ditambun sekiranya ingin buat bangunan, berpaya atau tidak, adakah ada rezab jalan atau tidak? Nilaiannya pun berbeza mengikut syarat-syarat nyata masing-masing.

Sekatan-sekatan kepentingan. Saya kira bahagian ini adalah perkara kedua paling penting selepas maklumat tanah. Sekatan kepentingan merupakan batasan atau sekatan hak tuan tanah ke atas tanah tersebut, bagi maksud menjaga kepntingan tanah-tanah tersebut. Yang biasa dijumpai adalah berkenaan sekatan pindahmilik atau gadaian. Wajib bagi mereka yang ingin membeli tanah @ rumah untuk membaca bahagian ini. Antara sekatan kepentingan yang biasa terdapat dalam geran tanah adalah “tanah yang tersebut tidak boleh dipindahmilik dalam tempoh 10 tahun daripada tarikh didaftarkan”. Haaa..jadi berwaspadalah kalau nak beli tanah macam ni.

Ok..kita sambung siri ke-3 pulak next time.

Cara Membaca Geran Tanah (Siri 1)

Kali ni saya mahu kongsi tips yang bersifat umum, sesuai untuk penjual dan pembeli hartanah.

Bagaimana kaedah-kaedah membaca geran tanah. Apa yang saya cuba kongsikan adalah ilmu asas sahaja, selebihnya terpulang kepada anda untuk dapatkan maklumat lanjut.

Kebiasaannya geran tanah mempunyai 3 muka surat.

Muka surat pertama terdapat maklumat berkenaan tanah.
Muka surat kedua maklumat berkenaan pemilik tanah.
Muka surat ketiga adalah plan akui tanah.

geran-muka-surat-1-edited
Muka Surat 1

geran-muka-surat-2-edited
Muka Surat 2

geran-muka-surat-3-edited
Muka Surat 3

Baiklah, post kali ni saya nak hurai berkenaan beberapa part dalam muka surat pertama.

Untuk mudah faham, saya bahagikan muka surat pertama kepada 3 bahagian.

Bahagian pertama: tajuk.
Bahagian kedua: maklumat lokasi dan keluasan.
Bahagian ketiga: maklumat-maklumat lain.

Ini hanya pembahagian yang saya buat, tak ada dalam buku teks.

TAJUK

Tajuk geran tanah berbeza mengikut jenis pegangan hakmilik tanah.
Berikut adalah jenis-jenjis hakmilik yang biasa kita temui:
1. Geran (geran negeri)
2. Geran mukim
3. Pajakan (pajakan negeri)
4. Pajakan mukim
5. Hak milik sementara

Untuk geran & geran mukim, tanah sebegini adalah tanah yang diberi milik selama-lamya. Maksudnya tuan tanah mempunyai pegangan hakmilik ke atas tanah ini buat selama-lamanya. Dalam istilah lain yang biasa pemaju guna adalah ‘freehold’.

Manakala untuk pajakan & pajakan mukim, tanah tersebut merupakan hakmilik kerajaan negeri, akan tetapi diberi pajak kepada ‘pemilik’ yang berdaftar untuk tempoh masa tertentu. Sekiranya tempoh tersebut tamat dan tiada permohonan untuk melanjutkan tempoh pajakan, maka tanah tersebut secara automatiknya akan menjadi hakmilik kerajaan negeri. Istilah yang biasa digunakan oleh pemaju adalah ‘leasehold’.

Apa pula beza antara geran dan geran mukim? Apa beza antara pajakan dan pajakan mukim? Untuk geran & pajakan, hakmilik ini didaftar di pejabat pendaftar (di pejabat tanah dan galian – PTG),  manakala geran mukim dan pajakan mukim, hakmilik ini didaftar oleh pentadbir tanah (di pejabat tanah jajahan @ daerah).

Bagaimana pula dengan hakmilik sementara?

Hakmilik sementara ni adalah hakmilik yang dikeluarkan oleh pejabat tanah sebelum kerja-kerja pengukuran dilakukan ke atas tanah tersebut. Mudah kata, batu penanda belum tanam lagi, tapi geran sudah ada. Ukuran hanya dalam sistem dan atas kertas sahaja. Apabila siap tanam batu, maka hakmilik tetap (geran, geran mukim, pajakan, pajakan mukim) akan dikeluarkan. Biasanya tiada perubahan ukuran antara hak milik sementara dan hakmilik tetap. No lot bagi hakmilik sementara akan ditulis dgn PT, manakala untuk hakmilik tetap ditulis sebagai LOT.

Saya rasa cukup untuk perkongsian kali ni. Saya akan kupas berkenaan cara membaca maklumat tanah dalam siri 2. Terima kasih kerana sudi membaca. Jangan malu untuk tinggalkan komen.

Nota: Perlukan khidmat ejen jual rumah atau tanah di Kelantan? Hubungi saya segera 013 357 3059.

Apakah kos yang perlu ditanggung untuk membeli rumah?

kos pembelian rumah

Penting bagi setiap pembeli rumah untuk mengetahui apa kos yang perlu dibayar secara tunai untuk membeli sesebuah rumah. Ramai yang menyangka dia tak perlu menanggung apa-apa kos melainkan sejumlah deposit sahaja, tapi sebenarnya tidak.

Sebenarnya kos-kos pembelian rumah berbeza mengikut jenis hartanah yang dibeli. Rumah baru, rumah second hand (subsale), dan rumah lelong masing-masing mempunyai kos-kos tersendiri.

Rumah baru 

Sekiranya rumah ini dibeli dari pemaju besar, kebiasaannya pembeli hanya perlu membayar jumlah deposit yang kecil. Contohnya Rm 3000. Manakala untuk kos guaman pula bergantung kepada pemaju. Ada pakej di mana harga rumah disertakan sekali dengan kos guaman. Ada pemaju yang tanggung separuh sahaja kos guaman, separuh lagi ditanggung oleh pembeli. Ada pemaju yang ‘kedekut’ (jangan marah…hehe), keseluruhan kos guaman ditanggung oleh pembeli.

Jadi, kebanyakan rumah baru daripada pemaju, pembeli hanya menaggung kos deposit sahaja.

Rumah subsale (second hand)

Yang ni banyak kosnya. Sebab tu apabila pembeli menghubungi saya bertanya berapa kos yang perlu dibayar tunai, ramai yang terkejut sebab kosnya agak banyak. Saya katakan perkara tersebut adalah biasa, cuma awak saja yang tak biasa dengar. Itu la..nak beli rumah, tapi tak nak belajar dulu. Beli rumah bukanlah semudah beli bawang kat pasar.

Jadi kos-kos yang perlu ditanggung adalah:

  1. Deposit. Kebiasaannya adalah 10%. 3% dibayar sebagai tanda jadi membeli rumah tersebut. Bayar sebelum sign agreement jual beli. Baki 7% dibayar apabila sudah sign agreement.
  2. Kos guaman. Kebiasaanya ditanggung sepenuhnya oleh pembeli. Dah awak yang nk beli rumah tu, kenapa pula penjual kena tanggung? Penjual rumah subsale adalah individu, bukannya syarikat pemaju…mana la ada duit nak tanggung semua tu. Kalau dia ada duit pun, buat apa dia bayar kos peguam, sedangkan peguam tu dibayar untuk mewakili pembeli.Perlu diingat, kos peguam berbeza untuk jenis pembelian. Sekiranya pembelian rumah secara tunai, kosnya lebih murah sebab hanya perlu buat perjanjian jual beli dan pindah milik sahaja. Sekiranya pembelian dengan menggunakan loan kerajaan atau bank, maka kosnya lebih tinggi sebab ada loan agreement. Biasanya kos loan agreement untuk pinjaman kerajaan lebih rendah daripada loan agreement pinjaman bank.
  3. Kos penilaian. Yang ni ramai pembeli terlepas pandang. Bagi pembelian rumah dengan loan bank, bank memerlukan laporan penilaian lengkap berkenaan rumah tersebut daripada syarikat panel penilai bank. Kos laporan penilaian ni perlu ditanggung oleh pembeli. Selagi mana tak bayar kepada penilai, selagi tu la bank tak akan release duit kepada penjual. Dan selagi itu lah anda selaku pembeli takkan dapat anak kunci rumah tersebut. Haha.

Rumah lelong. 

Yang ni kena hurai dalam post lain, tapi secara ringkasnya ada beberapa kos yang perlu ditanggung:

  1. 10% deposit dalam bentuk bankdraf. Perlu dibawa masa hari lelongan. Kalau tak ada 10% deposit, jawabnya tak layak untuk masuk lelong. Boleh balik.
  2. Sekiranya menang bidaan, kos penyediaan kontrak jualan yang perlu dibayar kepada pelelong. Kalau di Kelantan, kebiasaannya Rm 500.
  3. Kos pindah milik. Yang ni selepas pembayaran penuh dibuat.
  4. Kos penilaian & peguam, sekiranya anda ingin memohon loan bank.
  5. GST jangan lupa ooiKalau hartanah jenis komersil.

Saya harap post yang ringkas ni dapat membantu pembaca untuk buat anggaran berapa duit perlu ada dalam poket sebelum membeli rumah idaman. Perlu diingat, deposit, kos peguam dan kos penilaian adalah berbeza mengikut harga dan nilai rumah tersebut. Makin mahal rumah tu, makin tinggilah kosnya.

Sebelum setuju untuk beli rumah, sila tanya ejen anda secara detail berapa kos yang perlu dibayar, supaya tiada masalah di tengah-tengah jalan. Jangan tuduh penjual atau ejen atau lawyer nak aniaya anda pula, sebab ia adalah tanggungjawab anda untuk study dulu benda ni sebelum beli rumah. Apa-apapun keputusan di tangan anda, kalau rasa tak mampu untuk beli rumah, tangguh dahulu. Simpan duit, buat perancangan rapi, set target, kemudian barulah take action!

Ada nak jual rumah atau tanah di Kelantan? Hubungi saya segera 013 357 3059. 

Pemilihan Bank untuk Pinjaman Perumahan

pembiayaan perumahan oleh bank

Ramai yang bertanya bank yang mana sesuai untuk dibuat pinjaman perumahan. Bagi saya ia terpulang kepada kehendak dan kemampuan masing-masing.

Secara umumnya saya hanya boleh kongsi beberapa tips secara umum, seterusnya terpulang kepada pembaca untuk survey bank mana yang menepati ciri-ciri yang sesuai dengan dirinya.

1. Kadar interest yang terendah. 

Kebiasaannya inilah faktor utama yang mempengaruhi bank mana seseorang itu akan buat pinjaman. Semestinya semua nak kadar interest yang terendah.

2. Tempoh kelulusan yang singkat. 

Ada bank yang ambil masa hanya 3 hari. Ada yang telan masa sampai seminggu. Tempoh ni juga bergantung kepada kecekapan pegawai bank tersebut, dan juga dokumen-dokumen pemohon sama ada mencukupi atau tidak. Kalau yang ambil masa singkat, tak semestinya kadar interestnya menarik.

Kalau memang tergesa-gesa untuk dapatkan pinjaman (dalam kes yang mana dah bayar earnest deposit)…usah bazir masa..apply sahaja bank yang bagi kelulusan cepat.

3. Syarat-syarat yang longgar atau ketat. 

Ada sesetengah bank mengenakan syarat yang agak ketat, contohnya nett income mestilah RM 1500 sebulan. Ada bank yang agak longgar. Kalau rasa gaji tu tak berapa cantik tambah lagi komitmen bulanan dan tinggi, boleh lah pergi usha2 bank yang longgar syaratnya. Kalau slip gaji & komitmen luar memang cantik, tak perlu risau tentang benda ni.

4. Ada lock-in period atau tidak. 

Biasanya pelabur hartanah yang concern pasal benda ni. Kalau target dia nak jual balik hartanah yang dia beli dalam masa terdekat, maka eloklah kalau ambil bank yang tiada lock-in period, atau periodnya singkat…contohnya 3 tahun sahaja. Sekiranya dia lunaskan segala hutangnya sebelum tamat lock-in period, maka akan dikenakan penalti oleh pihak bank.

5. Margin pembiayaan. 

Berapa peratus bank boleh bagi pinjaman? Adakah 100% atau hanya 90%. Apa yang saya tahu, sekarang hanya 2 bank yang menawarkan margin 100% iaitu Bank Rakyat dan BSN..melalui pakej rumah pertama. Tapi interestnya agak tinggi.

Jadi seeloknya guna duit simpanan sendiri untuk bayar 10% harga rumah secara cash. Selebihnya 90% itu dari pinjaman bank. Tapi kalau dah terdesak sangat, biasa pembeli tetap akan ambil yang 100% punya…terutamanya pembeli Melayu..hehe.

6. Zero moving cost. 

Ini kalau yang jenis desperate nak beli rumah tapi takder duit untuk bayar legal fees dan kos penilaian. Ada pakej yang menawarkan bayaran legal fees (biasanya sebahagiannya sahaja) dan kos penilaian ditanggung oleh bank. Jangan lupa check dulu berapa interest rate…adakah berbaloi untuk ambil pakej ni.

Sekiranya client saya mampu bayar kos-kos terbabit secara cash, saya akan nasihatinya supaya bayar cash. Usah banyakkan hutang anda.

7. Pembiayaan Islamic atau Pinjaman Konvensional. 

Semestinya perlu pilih yang Islamic punya. Kebanyakan bank (hampir kesemuanya) sudah ada pembiayaan versi Islamic, jadi tak perlu risau.

Harap-harapnya perkongsian saya ni dapat memberi manfaat kepada pembaca. Tq.

Pemilikan Hartanah Strata di Kelantan untuk Orang Bukan Kelantan (2)

Seperti yang dijanjikan (walaupun sedikit lewat..hehe), ada beberapa soalan yg perlu sy jawab. Rujuk post lepas di sini. Jawapan-jawapannya seperti berikut:

  1. KEBIASAANNYA taraf pegangan strata title akan kekal seperti mana keadaan master title. Maka sekiranya master title mempunyai taraf pegangan selama-lamanya (freehold)..maka strata title pun tetap akan jadi selama-lamanya.
  2. Sekiranya mana-mana pihak sama ada individu bukan Kelantan atau Syarikat Sdn. Bhd. yang akan memilikinya, ia tetap akan merujuk kepada master title. Maka sekiranya master title adalah berstatus freehold, maka ia akan tetap kekal sebagai freehold. Tetapi harus ingat, ia tetap bergantung kepada kelulusan EXCO untuk dipindah milik.
  3. Ya perlu, sekiranya tanah ini merupakan tanah rezab melayu.
  4.  Yang ini sedikit lupa tentang explanation nya…maybe next time akan dihurai. Huhu.

Okay..sekian dulu untuk kali ini..terima kasih.