Bagaimana mencari koordinat lokasi tanah berdasarkan geran tanah.

Selaku ejen hartanah yang banyak menguruskan jualan hartanah, adalah sangat penting untuk saya memastikan tanah yang dijual adalah tepat dari segi lokasinya. Ada beberapa cara untuk menentukan lokasi tanah berdasarkan geran tanah yang diberi. Cara yang paling tepat adalah dengan mengupah jurukur untuk menanda sempadan tanah tersebut. "Tapi tanah belum dijual, dah kena keluarkan kos?" … Continue reading Bagaimana mencari koordinat lokasi tanah berdasarkan geran tanah.

Advertisements

Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

Jual rumah pun ada kos yang perlu dikeluarkan? Ya bossku, jangan terkejut. Sekiranya anda jual rumah anda dengan harga RM 100k, jangan berangan anda akan dapat bersih RM 100k. Di bawah saya senaraikan secara ringkas apakah kos-kos tersebut. Kos ejen. Anda mesti datang ke blog ini untuk mencari ejen kan? Jadi semestinya kos ejen adalah … Continue reading Ketahui Kos-kos yang Perlu Ditanggung oleh Penjual untuk Menjual Rumah.

Saya Kembali!

Sudah lama tidak menulis di blog. Kali terakhir saya cek penulisan saya adalah pada tahun 2017. Aduh! Lama betul tidak berkongsi. Maafkan saya. Saya tak sempat berkongsi seperti dahulu adalah kerana faktor kekangan masa. Tahun 2017 saya mula menubuhkan syarikat agensi hartanah sendiri di Kelantan. Saya bersama team bertungkus lumus untuk memantapkan syarikat kami. Tahun … Continue reading Saya Kembali!

Lantik Juru Ukur Sebelum Membeli Tanah

Sekiranya anda berkenan untuk membeli sekeping tanah di mana-mana lokasi, antara perkara penting yang perlu dibuat sebelum membuat bayaran penuh adalah melantik juru ukur. Fungsi juru ukur adalah untuk menanda sempadan tanah yang dibeli, dan juga untuk memastikan lokasi tanah tersebut adalah betul seperti yang diberitahu oleh penjual. Saya ingin kongsi pengalaman saya sendiri ketika … Continue reading Lantik Juru Ukur Sebelum Membeli Tanah

Cara-cara Membaca Geran Tanah (Siri 2)

Maklumat-maklumat hartanah adalah kandungan utama dalam geran. Jom kita tengok satu persatu. Saya hanya fokus pada item-item yang penting sahaja. Negeri: Negeri mana tanah tersebut berada. Daerah / Jajahan: Yang menarik di Kelantan, pejabat tanah adalah mengikut jajahan, bukan daerah. 10 jajahan yang ada di Kelantan. Kota Bharu, Tumpat, Pasir Mas, Machang, Bachok, Kuala Krai, … Continue reading Cara-cara Membaca Geran Tanah (Siri 2)

Cara Membaca Geran Tanah (Siri 1)

Kali ni saya mahu kongsi tips yang bersifat umum, sesuai untuk penjual dan pembeli hartanah. Bagaimana kaedah-kaedah membaca geran tanah. Apa yang saya cuba kongsikan adalah ilmu asas sahaja, selebihnya terpulang kepada anda untuk dapatkan maklumat lanjut. Kebiasaannya geran tanah mempunyai 3 muka surat. Muka surat pertama terdapat maklumat berkenaan tanah. Muka surat kedua maklumat … Continue reading Cara Membaca Geran Tanah (Siri 1)

Apakah kos yang perlu ditanggung untuk membeli rumah?

Penting bagi setiap pembeli rumah untuk mengetahui apa kos yang perlu dibayar secara tunai untuk membeli sesebuah rumah. Ramai yang menyangka dia tak perlu menanggung apa-apa kos melainkan sejumlah deposit sahaja, tapi sebenarnya tidak. Sebenarnya kos-kos pembelian rumah berbeza mengikut jenis hartanah yang dibeli. Rumah baru, rumah second hand (subsale), dan rumah lelong masing-masing mempunyai … Continue reading Apakah kos yang perlu ditanggung untuk membeli rumah?

Pemilihan Bank untuk Pinjaman Perumahan

Ramai yang bertanya bank yang mana sesuai untuk dibuat pinjaman perumahan. Bagi saya ia terpulang kepada kehendak dan kemampuan masing-masing. Secara umumnya saya hanya boleh kongsi beberapa tips secara umum, seterusnya terpulang kepada pembaca untuk survey bank mana yang menepati ciri-ciri yang sesuai dengan dirinya. 1. Kadar interest yang terendah.  Kebiasaannya inilah faktor utama yang mempengaruhi bank … Continue reading Pemilihan Bank untuk Pinjaman Perumahan

Pemilikan Hartanah Strata di Kelantan untuk Orang Bukan Kelantan (2)

Seperti yang dijanjikan (walaupun sedikit lewat..hehe), ada beberapa soalan yg perlu sy jawab. Rujuk post lepas di sini. Jawapan-jawapannya seperti berikut: KEBIASAANNYA taraf pegangan strata title akan kekal seperti mana keadaan master title. Maka sekiranya master title mempunyai taraf pegangan selama-lamanya (freehold)..maka strata title pun tetap akan jadi selama-lamanya. Sekiranya mana-mana pihak sama ada individu … Continue reading Pemilikan Hartanah Strata di Kelantan untuk Orang Bukan Kelantan (2)

Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.

Saya ada seorang client yang mana nak jual satu unit apartmen KBCC beliau. Sudah berbulan-bulan saya advertise unit ni, tapi masih belum dapat pembeli. Susah juga nk jual apartmen di Kelantan ni, walaupun ianya boleh generate positive cashflow! Mungkin sebab majoriti ore Kelate suka duduk rumah banglo walaupun ianya kecil. Apa yang saya nak kongsikan … Continue reading Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.