Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.

hartanah strata di kelantan

Saya ada seorang client yang mana nak jual satu unit apartmen KBCC beliau. Sudah berbulan-bulan saya advertise unit ni, tapi masih belum dapat pembeli. Susah juga nk jual apartmen di Kelantan ni, walaupun ianya boleh generate positive cashflow! Mungkin sebab majoriti ore Kelate suka duduk rumah banglo walaupun ianya kecil.

Apa yang saya nak kongsikan adalah sedikit ilmu berharga yang saya dapat beberapa hari lepas. Untuk pengetahuan, sehingga kini apartmen ni masih belum mendapat strata title walaupun projeknya sudah siap lebih kurang tahun 2011. Oleh itu, saya cuba dapatkan salinan carian ibu geran (master title) untuk semak berkenaan unit ni. Dari situ, dapat diketahui taraf pegangan tanah ini adalah selama-lamanya (freehold), dan ada dinyatakan sekatan kepentingan dengan panjang lebar:

1. Tanah yang terkandung dalam hakmilik ini tidak boleh dipindahmilik, diberi pajak, atau digadai melainkan mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Negeri.

2. Tanah yang terkandung dalam hakmilik ini hanya boleh dipindahmilik kepada pembeli pertama Melayu Anak Kelantan sahaja dan pembeli pertama menggadai kepada Institusi Kewangan dalam Jadual D Enakmen Rizab Melayu Kelantan 1930 dan Jadual 26A Enakmen Tanah Kelantan 1938.

3. Tanah yang terkandung dalam hakmilk ini dikecualikan bagi gadaian kepada Bank atau Institusi Kewangan yang disenaraikan di dalam Jadual D Enakmen Rizab Melayu Kelantan 1930 dan Jadual 26A Enakmen Tanah Kelatnan 1938 bagi membolehkan tuan tanah mendapat pinjaman sendiri.

Jadi timbul beberapa persoalan dalam benak fikiran saya, antaranya:

  1. Adakah taraf pegangan selama-lamanya akan kekal selepas keluar strata title?
  2. Sekiranya ada syarikat Sdn. Bhd. ingin membeli unit ini, adakah taraf pegangan selama-lamanya akan berubah kepada pajakan?
  3. Sekiranya pembeli luar Kelantan ingin memiliki unit ini, adakah perlu memohon kelulusan exco terlebih dahulu?
  4. Apakah yang dimaksudkan dengan pembeli pertama Melayu Anak Kelantan sahaja, dalam sekatangan kepenting no.2?

Saya pun ambil inisiatif berjumpa pihak pejabat tanah untuk mencari jawapan. Rezeki saya boleh berbincang dengan 2 orang ADO muda, dan penerangan mereka byk membantu saya. Jawapannya akan saya kongsikan dalam posting lain, sebab yang ni dah agak panjang. Mungkin ada kawan2 yang ingin berkongsi pendapat terlebih dahulu?

 

 

4 Replies to “Pemilikan hartanah strata di Kelantan untuk orang bukan Kelantan.”

  1. Kasihan org luar yg berbakti berkerja di kelantan. Menyewa lah lima belas tahun sebelum dpt beli. Org kelantan tiada masalah atau sekatan pun nk beli tanah di luar. Nasib…nasib :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *