Tanah Kelantan untuk Orang Kelantan

Ramai orang bertanya tentang isu ini. Adakah hanya orang Kelantan yang boleh memiliki hartanah di Kelantan? Secara umum, jawapannya adalah ‘Ya’. Ini kerana berpandukan Enakmen Tanah Kelantan tahun 1938 yang menyatakan bahawa ‘anak Kelantan (native of Kelantan) sahaja yang boleh memilik tanah di Kelantan.

Definisi anak Kelantan terbahagi kepada 5:
a) sesiapa yang lahir di Kelantan yang bapanya adalah Melayu
b) sesiapa yang lahir di Kelantan yang ibunya adalah Melayu dan bapa adalah Muslim
c) sesiapa yang lahir di mana-mana sahaja yang bapanya adalah Melayu yang lahir di Kelantan.
d) sesiapa yang lahir di mana-mana sahaja yang ibubapanya adalah Melayu dan telah menetap sekurang-kurangnya 15 tahun di Kelantan.
e) sesiapa yang lahir di Kelantan yang bapanya juga lahir di Kelantan.

Jadi sekiranya anda bukan orang Kelantan, tapi bapa anda orang Melayu Kelantan, ataupun orang Melayu dan sudah menetap di Kelantan melebihi 15 tahun, ada harapan untuk anda memiliki tanah di Kelantan.

Namun sekatan ini bukannya perkara yang mutlak. Anda masih boleh memohon daripada pihak berkuasa negeri untuk memilik tanah di Kelantan, cuma prosesnya mengambil masa yang lama dan tiada jaminan bahawa mendapat kelulusan sekiranya tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Masalah yang berlaku tentang pemilikan tanah di Kelantan adalah jikalau anda orang luar Kelantan ingin membeli rumah di Kelantan dengan menggunakan pinjaman daripada bank mahupun kerajaan, anda perlu menggadaikan tanah tersebut kepada institusi tersebut terlebih dahulu. Untuk membolehkan proses gadaian berlaku, perlulah dilakukan pindahmilik dahulu. Proses pindahmilik tidak boleh berlaku sekiranya anda bukan orang Kelantan.

Tetapi ada penyelasaiannya sekiranya anda berkahwin dengan orang Kelantan. Ketika ingin membeli rumah, pindahmilik kepada isteri / suami anda yang mana orang Kelantan, kemudian digadaikan kepada bank atas nama bersama. Risikonya adalah nama pasangan anda seorang sahaja yang tercatat dalam geran, walaupun anda berdua saling berkongsi bayar untuk rumah tersebut =)

11 Replies to “Tanah Kelantan untuk Orang Kelantan”

  1. Ramai rakyat kelantan yang membeli rumah dan tanah di Johor.Kalau saya orang Johor tidak boleh beli rumah dan tanah di Kelantan, maksudnya rakyat Kelantan sepatutnya boleh disekat daripada memiliki rumah dan tanah di Johor, Setuju tak, Safwan Salleh.

  2. Bagaimana nak mohon kelulusan exco untuk membeli hartanah di kelantan. Apa borang yang perlu diisi. Saya lahir luar kelantan, bapa bukan orang kelantan, tetapi mak saya orang kelantan. Saya telah berpindah ke kelantan sejak 1978 dan bersekolah di maahad muhammadi. Cuma bekerja di luar kelantan. Cadangannya selepas pencen nak balik tinggal di kelantan. Saya ada tanah pesaka arwah mak di kelantan, tetapi tidak memadai utk buat rumah sbb sempit kerana berkongsi dengan adik beradik yang lain. Tiga orang kakak saya makayah kelantan.

    1. Terima kasih krn bertanya. Tuan boleh terus ke pejabat tanah utk bertanya lebih lanjut.

      Sekadar untuk maklumat ringkas, untuk permohonan exco, tanah yang tuan nk beli atau tuan nk miliki itu mestilah sudah ada. Kerana masa memohon exco, kena isi detail berkenaan tanah tersebut.

      Prosesnya tidaklah rumit. Cuma tempoh masa menunggu kelulusan agak lama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *