Jangan Keliru Antara Pecah Sempadan & Pecah Bahagian.

Layman’s term bagi kedua-kedua perkara ni adalah ‘ppecoh lot’ (kata orang Kelantan).

Contoh paling mudah untuk menerangkan dua situasi ni adalah seperti berikut.

1. Pecah sempadan

Contoh 1: Timah ada tanah 1 ekar. Timah ada anak 5 orang. Lalu dipecah sempadan tanah beliau kepada 5 lot banglo. Timah masih merupakan pemilik kepada 5 lot tersebut. Kemudian diberi hadiah setiap lot kepada setiap seorang anak beliau.

Contoh 2: Timah dan Ahmad ada tanah 1 ekar (hak milik bersama). Lalu dipecah sempadan kepada 5 lot banglo. Maka kelima-lima lot banglo masih di bawah nama Timah dan Ahmad.

2. Pecah bahagian.

Abu dan Ali merupakan pemilik kepada 2 ekar tanah. Masing-masing mempunyai 1/2 bahagian. Lalu dipecahkan bahagian supaya masing-masing mempunyai hak milik berasingan, 1 ekar seorang.

Pecah sempadan mengikut KTN (Kanun Tanah Negara) ialah sub-division of land. Pecah bahagian pula merupakan partition of land.

Snap1378

Snap1379

Gambar rajah dipetik dari jurukurtanah.blogspot.com

Kisah Kawan Ditipu Orang Tengah

Tersebut alkisah di sebuah kampung di Kelantan, ada seorang jejaka berduit ingin membeli sebuah banglo. Tengok pada lokasi dan paras rupa banglo tersebut, harganya boleh dikatakan bawah market value. Harga yang ditawarkan Rm 290k sahaja.

Apa lagi, booking dibayar, proceed dengan loan bank dan S&P. Rumah below market value, mestilah dibuat markup loan.

Dapat pembiayaan penuh.

Gembira hati jejaka ini. Rumah masih elok, ditambah dengan perabot sedia ada dan 3 biji aircond. Cuma perlu cuci-cuci dan repair kerosakan kecil saja.

Sebenarnya beliau dapat maklumat berkenaan rumah ni daripada orang tengah. Orang inilah yang menguruskan urusan jual beli. Dia juga berjanji untuk tolong selesaikan kerosakan rumah tersebut. Katanya akan dicari tukang rumah. Kebetulan jejaka ini seorang yang sibuk bekerja, lalu diserahkan kunci dan duit Rm 5000 untuk urusan tersebut.

Lepas seminggu tak dengar khabar.

2,3 minggu pun sama. Benda yang suruh dibuat…tak siap-siap.

Apabila jejaka ni datang ke rumah untuk tengok keadaan, terkejut beliau. 2 biji aircond lesap. Angkat telefon terus call lelaki tersebut. Janji mesti ditepati, kata nak repair rumah, tapi x siap2. Duit dah ambil, aircond pulak lesap. Yang peliknya, sebelum ni rumah x berpenghuni berbulan-bulan lamanya, x ada orang pecah masuk pulak. Bila sahaja dia beli rumah ni, terus jadi begini.

Orang tengah ni dengan relaks nya memberi jaminan dia akan uruskan benda ni. Dia akan gantikan aircond baru, sebab dia yang sepatutnya bertanggungjawab. Cuma bagi sedikit masa.

Lepas berbulan-bulan, tiada khabar baik diterima.

Masuk bulan Disember, banjir melanda. Rumah bersepah akibatĀ banjir. Bila banjir dah ok sikit, sekali lagi dihubungi si lelaki tersebut. Kali ni tuan rumah mahukan kunci rumah untuk bersihkan sendiri. Lalu berbagai alasan diberi, katanya kunci masih ada dengan tukang baiki rumah, bila call tukang x dijawab. Berkali-kali call balik untuk settlekan urusan, tetap x jadi.

Akibat bengang dengan keadaan tersebut, terpaksa tuan rumah pecahkan rumah sendiri. Kali ni tuan rumah ambil inisiatif untuk cuci sendiri rumah tersebut. Kemudian upah tukang baru yang boleh dipercayai untuk repair semua yang rosak. Nasib baik dapat pampasan insuran Rm 7000.

Si lelaki tadi pula, entah lesap ke mana bersama-sama duit 5000. Yang tinggal hanya bisnes card beliau di tangan jejaka ni.

Beliau pun mengaku silap beliau iaitu berurusan dengan orang tengah tanpa sebarang dokumentasi. Nasib baik hanya 5k, bukan 50k.

Nak berurusan dengan orang tengah kena pastikan kejujuran & sejauh mana professional mereka buat kerja. Tak kira broker atau perunding @ ejen berdaftar, sama sahaja. Kadang-kadang, ada juga ejen yang mengambil kesempatan ke atas pembeli. Cuma kelebihannya si pembeli boleh trace balik siapa ejen tersebut dan buat report kepada lembaga hartanah. Yang paling penting di sini, kena ada black & white untuk sebarang urusan. Pastikan jangan membayar apa-apa melainkan anda dapat resit ataupun ada agreement.

Kisah ni saya olah daripada pengalaman kawan saya. Ada bahagian yang sudah di’edit’. Terima kasih kerana sudi membaca.

Pinjaman Kerajaan untuk Membeli Rumah.

Ramai bertanya tentang bagaimana untuk mengira kelayakan pinjaman kerajaan, dan berapa bayaran bulanan?

Ilmu ini saya cedok daripada blog PakTeh di loankerajaan.blogspot.my.

Pertama: Cek berapa kelayakan pinjaman anda berdasarkan gaji pokok. Boleh tengok jadual ni.

11986555_479690592204191_2339855167370447287_n

Kedua: Ansuran pinjaman perumahan untuk setiap bulan tidak boleh melebihi 60% daripada gaji pokok. Cara mudah untuk mengira berapa ansuran pinjaman bulanan ialah dengan membahagi dua jumlah pinjaman, kemudian bahagi 10.

Contohnya jumlah pinjaman ialah Rm 400 000, maka ansurannya lebih kurang Rm 2000. (Pengiraan sebegini untuk tempoh 30 tahun).

Untuk pengiraan tepat, boleh rujuk di sini.

Ketiga: Semua potongan komitmen dalam slip gaji + ansuran pinjaman perumahan tersebut tidak melebihi 60% daripada gaji kasar.

Contohnya jika gaji kasar adalah Rm 4000, maka semua komitmen termasuk ansuran pinjaman perumahan tidak melebihi Rm 2400.

Semoga bermanfaat.

Komen anda amat dihargai.