Jana pendapatan pasif keluarga anda, jangan jadikan hartanah pusaka terbiar.

Suatu hari saya breakfast dengan kawan saya di kedai kopi. Kedai kopi memang tempat terbaik nak dapat info, serius habaq hang! Dia bagi tahu, kenalannya ada harta pusaka iaitu resort lebih kurang 3 ekar kat Kelantan. Sekarang terbiar, tiada penyewa.

Ada orang datang meminang resort tersebut dengan harga sekian-sekian. Ikutkan hati, ada yang nak jual resort tu untuk dijadikan modal bisnes. Namun harga yang ditawarkan bagi saya adalah murah.

Pada pandangan saya, jangan mudah-mudah buat keputusan untuk jual resort tersebut. Pertama tengok dulu sejauh mana potensi tempat tu boleh generate cashflow. Alangkah ruginya tuhan bagi rezeki ‘gedebuk’ turun dari langit macam tu, tiba-tiba nak dilepaskan. Orang lain berusaha buat loan untuk beli property yang boleh generate cashflow, bukan mudah tau. Selepas dikaji, iklankan ia. Cari prospek yang berminat. Mungkin ini boleh jadi sumber rezeki anak-anak arwah.

Perlu diingat, bila kita buat bisnes, profit yang diperolehi adalah active income. Duit itulah kita akan guna untuk dijadikan modal untuk investment. Investment ini yang akan generate cashflow, yang merupakan passive income. Passive income ni la yang seronok, duduk saja-saja dapat duit. Kalaulah harta pusaka tu dijual untuk dijadikan modal bagi bisnes baru, bagi saya ia agak merugikan. Sebabnya anda tukarkan sumber passive income untuk jadikan sumber active income. Terbalik!

Katakan terdesak sangat ingin pakai duit untuk tujuan lain, jangan tergopoh gapah jual hartanah tersebut. Buat penilaian harga sebenar dahulu. Jangan jual di bawah market value. Maksimumkan keuntungan selagi mana mampu.

Itulah serba serbi nasihat daripada saya. Ada pandangan lain? Jangan malu-malu untuk komen di bawah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s