5 Sebab Kenapa Rumah Anda Tidak Terjual

Ada sahaja di kalangan owner yang nak jual rumah, bertahun-tahun dah iklan tetap x mampu dijual. Ada banyak sebab, yang boleh saya kongsikan di sini adalah:

1. Harga terlajak mahal, tidak munasabah. 
Kita selaku tuan rumah mestilah nak harga yang tertinggi boleh letak, tapi kena tengok buying power orang kita. Biasanya di Kelantan orang buat rumah sendiri, pinjam loan bank then buat rumah besar-besar. Kononnya nk duduk situ sampai lanjut usia. Bila dah tua, tak mampu duduk sorang-sorang di rumah, terpaksalah menumpang kat rumah anak. Rumah dah tak ada orang duduk, mestilah nak jual. Rumah besar takkan nk jual murah kot. Masalahnya buyer akan fikir, daripada dia beli rumah subsale mahal-mahal, baik buat rumah sendiri.

2. Susah untuk dihubungi.
Ramai sangat owner rumah kononnya bersungguh-sungguh nak jual rumah. Apabila call nombor dalam iklan mudah.com, tak jawab. Kali kedua voicemail. Kali ketiga anak kecik yang  tak tahu apa-apa tolong angkat phone. hehe. Siapa tak fed up kalau macam ni.

3. Berkira-kira untuk jual rumah.
Dah kalau kita ni owner yang sibuk macam doktor kerja 24 jam sehari, 7 hari seminggu, masa bila boleh manage nak jual rumah? Nak lantik ejen hartanah.. lokek duit. Kalau sekadar 3% daripada harga jualan, apalah sangat kan, janji rumah terjual.

4. Buyer tak dapat view rumah.
Bila owner tinggal tempat lain, balik pun jarang, tak lantik ejen untuk jual rumah, macam mana prospek nak view rumah? Yang lagi susah bila penyewa ada kat dalam rumah, tapi tak bagi masuk melainkan ada owner. Siapa nak beli rumah tanpa tengok dulu. Baik beli rumah lelong.

5. Iklan cukup-cukup makan saja. 
Kalau rumah kita bukan hot area, kenalah guna inisiatif lebih sikit untuk iklankan rumah. Walaupun tak melantik ejen, kita boleh buat sendiri kalau ada masa. Tangkap gambar cantik-cantik (bukan pintu pagar saja), masuk dalam semua media sosial. Boleh juga gantung banner, masuk iklan dalam akhbar. Ada banyak cara kreatif. Yang terbaik adalah lantik ejen, sebab itu memang kerja mereka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s