Rumah bagaimana yang ingin dibeli?

Apabila ingin membeli rumah, penting untuk kita tahu rumah bagaimana rumah yang ingin dibeli. Selain jenis rumah yang perlu dititik beratkan; teres, banglo, apartment, condominium, mesti diketahui rumah bagaimana yang ingin dibeli? Secara asasnya saya pecahkan kepada 3 kategori, iaitu rumah baru (new unit), rumah subsale (rumah second hand), rumah lelong. 1. Rumah baru (New … Continue reading Rumah bagaimana yang ingin dibeli?

Advertisements

Senarai syarikat ejen hartanah yang berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

Di Kelantan dan Terengganu, kebanyakan urusan jual beli hartanah diuruskan oleh tuan rumah sendiri, ataupun melalui orang tengah. Untuk pengetahuan anda, anda boleh melantik ejen yang berdaftar untuk menguruskan jual beli hartanah anda. Mereka ini bekerja di bawah syarikat hartanah yang berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah. Lembaga ini terletak di bawah bidang … Continue reading Senarai syarikat ejen hartanah yang berdaftar di Kelantan dan Terengganu.

Kaedah mudah mengira installment untuk pinjaman perumahan.

Ada dua kaedah yang biasa saya gunakan jika anda mendapatkan pembiayaan perumahan daripada bank. 1. Harga rumah bahagi dua. Teknik ni paling mudah untuk dapatkan anggaran kasar untuk installment perumahan anda. Contohnya harga rumah yang dibeli adalah Rm 700 000, bahagi dua jadi 350 000. Jadi bayaran bulanan adalan lebih kurang Rm 3500. Mudah kan? … Continue reading Kaedah mudah mengira installment untuk pinjaman perumahan.

5 Sebab Kenapa Rumah Anda Tidak Terjual

Ada sahaja di kalangan owner yang nak jual rumah, bertahun-tahun dah iklan tetap x mampu dijual. Ada banyak sebab, yang boleh saya kongsikan di sini adalah: 1. Harga terlajak mahal, tidak munasabah.  Kita selaku tuan rumah mestilah nak harga yang tertinggi boleh letak, tapi kena tengok buying power orang kita. Biasanya di Kelantan orang buat rumah sendiri, pinjam loan … Continue reading 5 Sebab Kenapa Rumah Anda Tidak Terjual

7 Sebab Kenapa Anda Perlu Melantik Ejen Hartanah untuk Menjual atau Menyewa Rumah Anda

Ramai orang fikir ruginya duit kalau melantik ejen hartanah. Cuba kira kalau rumah nak jual Rm 300 000, kena bayar kepada ejen Rm 9000. Banyak tu, mana tak ruginya. Baik kawan-kawan, biar saya explain kenapa anda tidak akan rugi, malah perlu melantik ejen untuk menjual rumah anda. Ingat, bila saya sebut ejen, bukan bermaksud broker kampung: 1. … Continue reading 7 Sebab Kenapa Anda Perlu Melantik Ejen Hartanah untuk Menjual atau Menyewa Rumah Anda

Minta pertolongan ejen hartanah anda untuk mengira RPGT

Cikgu Ahmad membeli sebuah rumah banglo di Kelantan berharga Rm 200 000 pada tahun 2013. Rumah banglo ini merupakan rumah beliau yang kedua. Pada tahun 2015, Cikgu Ahmad telah ditukarkan kerja ke Kuala Terengganu. Beliau berhasrat ingin menjual rumah ini dengan harga Rm 300 000. Sebelum menjual, beliau telah renovate rumah tersebut dan menelan belanja … Continue reading Minta pertolongan ejen hartanah anda untuk mengira RPGT

Jangan melabur dalam hartanah kalau anda tidak tahu apa itu RPGT

Apa itu RPGT (real property gain tax), atau lama lainnya CKHT (cukai keuntungan harta tanah)? Perkara pertama yang anda perlu tahu ia adalah sejenis cukai. Ya, cukai yang membantut anda untuk menjadi kaya, hehe. Nampaknya kerajaan kita tak suka rakyatnya kaya-raya? Sebenarnya RPGT ini menghalang berlakunya spekulasi di mana pelabur mendapat keuntungan dengan membeli hanya … Continue reading Jangan melabur dalam hartanah kalau anda tidak tahu apa itu RPGT

Instrumen pelaburan terbaik

"The best investment on earth is earth" - Louis Glickman. Aku tertarik dengan penulisan Robert Kiyosaki, konsep financial education yang disebut dalam buku-buku beliau. Buku-buku berkenaan financial education mula dibaca olehku selepas tamat pengajian universiti. Oh ruginya aku tidak terdedah kepada buku-buku ini sewaktu alam pengajian dulu, tapi alhamdulillah aku masih tidak terlewat. Sebenarnya dari dulu aku … Continue reading Instrumen pelaburan terbaik